Izvor: Politika, 16.Jan.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Stadion „Tašmajdan” do kraja godine

U februaru počinju radovi na vrhu stene Tašmajdanskog masiva prema ulici Ilije Garašanina. – Investitor još bez odluke o vrsti materijala kojom će tribine biti obložene

Stadion „Tašmajdan”, zaštićeni spomenik kulture u okviru celine Stari Beograd, podignut pre šest decenija, biće otvoren do kraja ove godine. Prva faza obnove biće završena za dva meseca, najavljuje Nikola Nikodijević, član privremenog organa.

Ali, ni posle više od dve godine, koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << traje rekonstrukcija kompleksa u srcu grada, još nema odgovora na pitanje kojom vrstom materijala će biti obložene tribine. U igri su svojevremeno bili brački kamen, čime bi bilo uvaženo originalno rešenje, zatim mermer iz Aranđelovca, ali je bilo reči i o tome da sedišta treba presvući belim betonom, čemu su se usprotivili stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer nisu poštovani uslovi koje je zavod propisao.

– Na stolu imamo nekoliko opcija, ali se za sada ne bih izjašnjavao o njima. Uskoro će biti doneta odluka o finalnoj obradi tribina. Uveliko se traži najbolje rešenje kojim će biti ispunjeni uslovi zavoda, a vodiće se računa i o tome da se izabrani materijal uklopi u ambijentalnu celinu Tašmajdanskog masiva. To mora biti kvalitetan materijal koji će biti postojan u narednih nekoliko decenija, ali i jednostavan za održavanje. Naravno, bitan faktor je i cena – poručio je Vladeta Mitrović, pomoćnik direktora Agencije za investicije i stanovanje Beograda.

Sem završne obrade tribina, u toku druge faze obnove koja startuje 31. marta, između ostalog biće kompletiran prostor ispod tribina, namenjen komercijalno-sportskim sadržajima, kao i biletarnica i prilazni platoi iz Ulice Ilije Garašanina.

– Ostaju radovi na steni Tašmajdanskog masiva prema ulici Ilije Garašanina sa koje smo već uklonili vegetaciju i stabilizovali ga. Stena je zaštićena i od atmosferskih uticaja, ali je u međuvremenu iskrsao novi problem – na vrhu se pojavio nadsloj zemlje koji bi po oceni stručnjaka mogao da postane nestabilan i dovede do odrona. Da se to ne bi desilo, ušli smo u postupak izbora izvođača radova koji bi sanaciju trebalo da otpočne u februaru najavljuje Mitrović, dodajući da će za taj posao iz kase gradabiti izdvojeno dodatnih 2,3 miliona dinara. Inače, ugovorena vrednost obnove stadiona, koji će u novom ruhu moći da primi 10.500 gledalaca, iznosi 646.867.307 dinara. 

----------------------------------------------

Moguć i brački kamen

Na pitanje „Politike” da li postoji mogućnost da na tašmajdanske tribine bude ugrađen prvobitno planirani brački kamen (prva tura ploča isporučena je još u oktobru 2012), u agenciji za investicije su odgovorili – „moguće je”. Svojevremeno se spekulisalo da je investitor digao ruke od krečnjaka sa Brača, jer za nabavku ovog kamena iz Hrvatske nije bilo dovoljno novca. Bilo je i onih koji su mislili da je pobedilo mišljenje građevinskih stručnjaka koji su sve vreme upozoravali da je izbor bračkog krečnjaka loša zamisao, jer se pokazalo da nije toliko otporan na kišu, vlagu, sneg i vetrove. Neki su bili uvereni da je investitor odustao zbog pritiska javnosti da se za obnovu stadiona iskoristi isključivo kamen domaćeg porekla.

----------------------------------------------

Od hokeja do španske koride

Od 1953. do 1977. godine, u zimskim mesecima stadion se koristio za hokej i klizanje na ledu. Ugostio je i međunarodna sportska takmičenja – tu je 1954. održano Evropsko prvenstvo za košarkašice i prvo Svetsko prvenstvo u rukometu za žene 1957, kada je Jugoslavija osvojila bronzanu medalju. Teniska reprezentacija igrala je na Stadionu „Tašmajdan” mečeve Dejvis kupa 1956. godine. U bogatoj istoriji održani su još neki veoma zanimljivi događaji, poput španske korida i automobilske fudbalske utakmice popularnim „fićama”, kao i na desetine nezaboravnih koncerata.

M. Brakočević

objavljeno: 17.01.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.