Novi Sad nema azil za pse lutalice

Izvor: B92, 19.Jan.2012, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad nema azil za pse lutalice

Novi Sad -- Novi Sad nema azil za pse lutalice, iako se njihov broj svakodnevno povećava, a prema nekim procenama, na ulicama grada sada ih ima više od 3000.

Novosadski azil je u izgradnji, prvi psi će biti smešteni na proleće, ali ni to neće biti konačno rešenje, jer će u prihvatilištu biti mesta za najviše 700 pasa.

Neko bi rekao da se samo igraju, dok bi se drugi uplašili ovog čopora, koji se nalazi nadomak centra Novog Sada. Uprkos tome što ih je na ulicama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preko 3000, u gradskoj kući tvrde da ne kasne sa izgradnjom azila. Zemljište je tek prošle godine dobijeno od ministarstva poljoprivrede, a radovi će se izvoditi u fazama.

"Za prvu fazu je izdvojeno 25 miliona dinara iz budžeta. Prva faza, sem tih pripremnih radova koji su u toku, podrazumeva i izgradnju bokseva, izgradnju komunalne infrastrukture, odnosno priključenje na vodu i Toplanu. To će se naravno grejati, moraju postojati humani uslovi za te pse. Gradiće se 175 boksova i ambulanta koja je nužna", rekla je Gordana Pušić, članica Gradskog veća za komunalne delatnosti.

Ipak, važna je i briga pojedinaca. Sve ove pse prihvatila je Monika Brukner. Prema njenim rečima, azil jeste neophodan, ali je mnogo veći problem to što ljudi napuštaju svoje kućne ljubimce, pa je tako sve više vlasničkih pasa na ulici.

"Grad Novi Sad ima veliki problem, jer dobija oko 400 pasa lutalica godišnje i vlast treba napadati samo ako ne rade svoj posao. Ali za ovaj broj pasa bi svake godine trebalo graditi novi azil za tih 400 pasa. Posle nekoliko godina, vi bi imali 12 azila, to nije rešenje", kaže Monika Brukner, vlasnica privatnog azila u Đurđevu

Da je neophodno sveobuhvatno i dugoročno rešenje za napuštene pse, saglasni su i u udruženjima za zaštitu životinja.

"Ono što je potrebno je, naravno, izgraditi taj azil, stimulisati sterilizaciju, udomljavanje, potrebno je vršiti kontrolu i evidenciju, čipovati ih... Takođe, neophodna je i edukacija građana kako ne bi napuštali pse, ali i sankcija ukoliko se to desi", kaže Tatjana Fodor iz udruženja za zaštitu životinja "Spans".

Za samo šest meseci prošle godine gradska "Čistoća" je na ime odštete zbog ujeda pasa lutalica isplatila Novosađanima skoro 25 miliona dinara. Ako se vratimo na početak ove priče, setićemo se da upravo toliko košta i prva faza izgradnje azila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.