Novi Sad: Pravi se registar blizanaca

Izvor: Kurir, 02.Jul.2013, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad: Pravi se registar blizanaca

Zvanične procene o broju blizanaca u Srbiji ne postoje, ali se pretpostavlja da ih ima oko 70 hiljada. Formiranje registra blizanaca i istraživanje sprovodi se prvi put u Srbiji i to je veoma značajano, navodi koordinatorka projketa dr Snežana Smederevac

NOVI SAD - Pravi se prvi registar blizanaca u Srbiji u koji je do sada upisano 350 parova blizanaca, a u već sprovedenom istraživanju učestvovalo je 125 parova.

Ispitivanje uticaja gena i naslednih faktora >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kod blizanaca i uticaja sredine na njihov razvoj pokrenuto je na Univerzitetu u Novom Sadu. Istraživanje se sastojalo u rešavanju psiholoških testova, kao i analizi DNK.

Kristina Marinkov i Katarina Rašković popunjavale su upitnike, rešavale zadatke, a uziman im je i uzorak pljuvačke za DNK analizu.

"Mi smo jednojajčane bliznakinje i uvek imamo čudan predosećaj da će se onoj drugoj nešto desiti, pa sam tako znala kada će se poroditi moja sestra, kao što je i ona znala za mene kada sam ja bila trudna", objašnjava Kristina Marinkov za Blic.

Istraživanje je započelo pre dve godine i u njemu učestvuju punoletni blizanci iz cele Srbije.

"Moja sestra Maja i ja različito izgledamo, ali smo po karakteru skoro identični", tvrdi Boško Majstorović iz Novog Kneževca i dodaje da je motiv za učestvovanje u ovakvom istraživanju bio da da doprinos nauci.

Projekat sprovode profesori sa Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta i profesori Medicinskog fakulteta, njih više od dvadeset, a studenti im pomažu.

"Zvanične procene o broju blizanaca u Srbiji ne postoje, ali se pretpostavlja da ih ima oko 70 hiljada. Formiranje registra blizanaca i istraživanje sprovodi se prvi put u Srbiji i to je veoma značajano", navodi koordinatorka projketa dr Snežana Smederevac, koja predaje na Odseku za psihologiju.

"Ovo je tek početak istraživanja, a prvi rezultati biće objavljeni u oktobru kada budu završene DNK analize", rekla je dr Smederevac.

Blizanci koji žele da budu deo ove studije mogu se prijaviti popunjavanjem formulara na sajtu www.blizanci.rs, a svi podaci koji se dobijaju tokom istraživanja su tajni i koriste se samo u naučnoistraživačke svrhe.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.