Novi Pazar ne ugrožava bezbednost Srbije

Izvor: Vesti-online.com, 07.Sep.2010, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Pazar ne ugrožava bezbednost Srbije

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić izjavio je da je stanje bezbednosti u Srbiji stabilno, i da nedavni događaji u Novom Pazaru ne mogu ugroziti stabilnost države. Miletić je rekao da to što se desilo u Novom Pazaru samo upozorava da problemi treba da budu rešeni "na način na koji mi želimo da ih rešavamo".

On je dodao da se događaji u Novom Pazaru ne mogu ni preceniti, ali ni potceniti.

U Novom Pazaru su u subotu, prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << protesta zbog placa na kome je Gradska uprava počela gradnju vrtića, sledbenici glavnog muftije Muamera Zukorlića napali policiju, povredivši četvoricu policajaca.

Do napada je došlo nakon okupljanja pristalica muftije Zukorlića, koji smatra da sporno zemljište pripada novoosnovanoj Bošnjačkoj nacionalnoj zajednici, za koju Ministarstvo za ljudska i manjinska prava smatra da je nelegalno formirana. Gradska uprava, međutim, tvrdi da je to zemljiše u vlasništvu lokalne samouprave.

Miletić je danas prethodno razgovarao s načelnikom Generalštaba oružanih snaga Portugala Žoaom Pintom.

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je da je na području Sandžaka ugrožena bezbenost i da bi s muftijom Muamerom Zukorlićem trebalo pregovarati uz "pokazivanje oštrog autoriteta" predstavnika vlasti.

Radić je, u izjavi Tanjugu, rekao da nije teško razumeti da se veštački stvorenom krizom u Sandžaku došlo do internacionalizacije problema.

"To je vrlo operativno oruđe vrlo jednostavan i predvidljiv način i jeste problem u tome što polazi od procene slabosti srpske države", naveo je on.

Radić smatra da je "dugoročno Zukorlić dobro promislio šta radi", kao i to koliko je uzak manevarski prostor za Srbiju.

"Inicijativa je u njegovim rukama, kao i stvaranje poremećaja stabilnosti. Onoga trenutka kada je bezbednost ugrožena, najava, pa i samo razmišljanje o internacionalizaciji, treba ozbiljno shvatiti da je formiran i bezbednosni scenario provokacija koje bi trebao da dovedu do stvaranja slike za priču o krizi", objasnio je Radić.

Prema njegovoj proceni, "ova igra više nije bezazlena, iako smo do sada imali više nego dovoljno prilika da se naučimo na greškama".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.