Novi Pazar: Drugi dan obeležavanja Dana Sandžaka

Izvor: RTS, 21.Nov.2018, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Pazar: Drugi dan obeležavanja Dana Sandžaka

Bošnjaci su juče počeli dvodnevno obeležavanje nacionalnog praznika - Dan Sandžaka. Tim povodom je Bošnjačko nacionalno veće u Novom Pazaru organizovalo svečanu akademiju i niz kulturnih manifestacija.
U čast svog nacionalnog praznika, Bošnjaci su imali priliku da uživaju u zvucima tradicionalne muzike i sevdalinkama koje su posebno popularne u ovim krajevima.
"Za mene je ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jedan od najznačajnijih praznika koji se može doživeti na ovim prostorima... Proslavljen je u duhu jedne kulture, civilizacije", kažu Novopazarci.
Praznik se obeležava u znak sećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka 20. novembra 1943. godine u Pljevljima. Sulejman Ugljanin je, govoreći o značaju ovog praznika, podsetio na dijasporu iz Sandžaka koja živi i radi u raznim krajevima sveta.
"Mi smo dužni da na isti način ovde uradimo, stvorimo uslove za jedan pristojan, normalan život i očuvamo ono što ste čuli u samoj konferansi, Sandžak je jedna izrazito multinacionalna, multivjerska sredina gde je tolerancija i verska i nacionalna - tradicija" kaže Sulejman Ugljanin, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća.
Obeležavanje praznika Bošnjaka nastavlja se i danas. Odluku Bošnjačkog nacionalnog veća da 20. novembar proglasi za nacionalni praznik potvrdio je Savet Republike Srbije 2005. godine.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.