Novi PRITISAK NA SRBE: Kažnjeni jer su NOSILI ŠUBARE SA KOKARDAMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jan.2020, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi PRITISAK NA SRBE: Kažnjeni jer su NOSILI ŠUBARE SA KOKARDAMA

Obojica moraju da plate po 500 km.

Bosanska policija kaznila je dvojicu muškaraca koji su se na pravoslavni Božić prošetali Bosanskim Petrovcem noseću šubare sa kokardama.

Policija je navela da su muškarci kažnjeni sa po 500 konvertibilnih maraka (250 evra) jer su noseći šubare sa četničkim oznakama vređali verska i nacionalna osećanja građana.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH oglasio se povodom ovog slučaja i naveo da je MUP Unsko-sanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kantona kažnjavanjem dvojice Srba prekršio njihova ljudska prava.

Odbor ističe da je, prema popisu iz 2013. godine, Bosanski Petrovac bio većinski srpska opština i navodi da MUP USK - treba da konsultuju heraldičare koji bi im objasnili da nije reč o kokardi, nego o grbu Nemanjića, koji je od 12. veka srž svakog obeležja srpskog naroda, nezavisno od toga gde Srbi žive.

- Što se tiče šubare, šubara je odevni predmet za glavu koji se izrađuje od vune, koji se koristi i u BiH i Hrvatskoj i Srbiji, i svuda gde vremenski uslovi nalažu da se čovek ne prehladi, pa je naše šaljivo pitanje da li bi MUP kaznio nekog turistu iz Rusije ili Nemačke ako bi se na području USK pojavio sa šubarom - navodi se u saopštenju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.