Novi PCIe 7 interfejs će biti ozbiljna nadogradnja za računare

Izvor: Piplmetar.rs, 27.Jun.2023, 22:30

Novi PCIe 7 interfejs će biti ozbiljna nadogradnja za računare

Iako korisnici i dalje rade na nadogradnji PCIe 5 interfejsa za proširenja matičnih ploča na svojim računarima, sedma generacija interfejsa PCIe 7 koja izlazi za nekoliko godina obećava drastična povećanja grafičkih performansi. Uz njih, otključaće i potencijal za još bolje NVMe SSD performanse naredne generacije.
Budući PCIe 7 interfejs za proširenje matičnih ploča trebalo bi čak četvorostruko da poveća propusni ospeg u odnosu na postojeći PCIe 5, uz velika poboljšanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << efikasnosti i kašnjenja, piše DigitalTrends.
PCIe 7 ili novi-novi interfejs za proširenje matičnih ploča PCI Express 7 u stvari predstavlja buduću generaciju interfejsa za povezivanje grafičkih karti i brzih SSD modela na matične ploče računara. U pitanju je napredna verzija postojećih konektora koji omogućavaju da se grafike, ali i druga proširenja kao što su USB habovi, NVMe SSD-ovi i mrežne kartice velike brzine povežu sa računarima.
Najnovija javno dostupna generacija PCIe tehnologije je PCIe 5. Ona se nalazi na nekim matičnim pločama i pruža ograničeni propusni opseg NMVe SSD modela. Moderne grafičke karte su kompatibilne sa ovom tehnologijom, ali ne zahtevaju od nje da radi na maksimalnim mogućim performansama.

PCI SIG
Dakle, sedma generacija će izaći tek nakon šeste, a u odnosu na petu imaće čak četiri puta veći propusni opseg od čak 128 Gbps po jednoj liniji prenosa podataka.
Predviđena brzina na kojoj će raditi PCIe 7 Brzina prenosa koju će ostvarivati PCIe 7 će dakle od svoje prve prethodnice, šeste generacije, biti dva puta veća.
Sa klasipčnom x16 grafičkom kartom, novi-novi interfejs za proširenje mogao bi da postigne ukupnu brzinu od 512 Gbps. Uz to, PCIe 7 bi trebalo da ima i poboljšanu energetsku efikasnost i biće kompatibilan sa svim prethodnim generacijama ove tehnologije.
Interesna grupa PCI SIG koja razvija PCIe tehnologiju veruje da će sedma generacija biti korišćena za high-end grafičke karte, ali i za omogućavanje do 800 Gbps Ethernet veze kao i za proračune veštačke inteligencije.
Prednost velikog povećanja brzine prenosa podataka po jednoj liniji biće u omogućavanju konekcije veće brzine u manjim PCIe čvorovima. Dakle PCIe 7 x1 slot će ponuditi isti propusni opseg kao i PCIe 4 x16 slot. To će omogućiti SSD-ovima i grafičkim kartama da koriste manje PCIe veze za kompaktnije korišćenje računara.
Datum izlaska Uzevši u obzir da je debi PCIe 6 najavljen prošle za ovu godinu, uređaji koji ga podržavaju izaći će krajem 2023. To znači da je debi sedme generacije predviđen tek za 2025, što dalje ukazuje da će prvi proizvodi koji je podržavaju možda biti dostupni tek 2026. godine.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.