Novi Kneževac najefikasniji u izdavanju građevinskih dozvola

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2019, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Kneževac najefikasniji u izdavanju građevinskih dozvola

Gradovi i opštine u Srbiji su prošle godine obradili oko 100.000 zahteva za izdavanje građevinskih, upotrebnih i lokacijskih dozvola, od čega je oko 85 hiljada odobreno, tj. pozitivno rešeno, pokazuju istraživanja. Sa prosečnim procentom uspešnosti od 96%, Čačak, Sremska Mitrovica i Sombor su najbolje rangirani gradovi ovogodišnjeg istraživanja Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj. Na začelju liste nalaze se Beograd, Novi Pazar i Niš.

Uspešnost je merena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na osnovu broja rešenih i pozitivno rešenih predmeta. Najbrža je opština Novi Kneževac u kojoj se za izdavanje dozvola čeka jedan dan, dok su najsporiji Beograd i Novi Sad u kojima se za istu stvar čeka 27, odnosno 25 dana. Istraživali smo načine kako da oni manje uspešni reše problem sporog izdavanja dozvola i velikog broja odbačenih zahteva. NALED preporučuje dodatnu edukaciju podnosilaca zahteva, ali i zaposlenih u administraciji, zavisno od situacije.

"Veliki broj lokalnih samouprava zapravo i ukazuje da su upravo neki od dokumenata koji se predaju u toku samog postupka nisu na adekvatan način pripremljeni, tako da je to jedan deo problema. drugi deo problema je sama uprava koja izdaje dozvole za gradnju, treba da vidi da li postoje pojedinci koji u okviru same uprave imaju veća kašnjenja u odnosu na druge"rekla je Jelena Bojović – direktorka za regulatornu reformu u Naled-u.

Zakon daje rok od 25 dana za izdavanje lokacijskih uslova. Prosek na nivou cele Srbije 28 dana.

Za dobijanje građevinske dozvole rok je pet dana, a republički prosek je osam, dok je kod izdavanja upotrebne dozvole prosečno vreme sedam dana, a zakon propisuje pet.

Efikasnost procedure izdavanja građevinskih dozvola jedna je od deset kategorija koje ocenjuje duing biznis izveštaj Svetske banke, a Srbija je ove godine na pala sa 10, na 11. mesto. To mesto je i dalje indikator sigurnih ulaganja, kažu u NALED-u.

Strane kompanije, kada se odlučuju da investiraju u neku zemlju, one izmeću ostalog, na početku svog istraživanja, pogledaju međunarodne liste konkurentnosti. To im je osnovna indikacija da li u neku zemlju treba, ili ne ulagati. Kaže Bojovićeva.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader recept uspeha, tj. rangiranja u istraživanju NALED-a na visokom drugom mestu objašnjava optimizacijom rada, stručnošću i znanjem.

Smatram da je naša uprava pokazala jednu zaista visoku ozbiljnost kada je u pitanju izdavanje građevinskih dozvola, ispoštovala sve što su ministarstvo i država od nas tražili, tako da u roku od pet dana u Sremskoj Mitrovici možete da dobijete građevinsku dozvolu, u roku od sedam dana upotrebnu dozvolu rekao je Sanader.

Pored toga što Beograd spada u gradove u kojima se izvodi najviše građevinskih radova i pored blagovremeno poslatog zahteva, među nadležnima u upravi Grada Beograda nismo uspeli da pronađemo sagovornika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.