Nove žrtve u Tunisu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2011, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove žrtve u Tunisu

TUNIS -

U novim neredima u Tunisu život je izgubilo 13 ljudi, saopštili su danas predstavnici zdravstvenih službi.

Prema istim izvorima, ti ljudi su poginuli kasno sinoć, u vreme kada je tuniski predsednik Zin el Abidin Ben Ali, u televizijskom obraćanju, dao niz obećanja za poboljšanje životnog standarda u nastojanju da spreči nasilne proteste i pozvao policiju da ne upotrebljava silu protiv demonstranata.

Vlasti nisu, zasad, potvrdile da je broj žrtava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u nasilnim protestima povećan.

Demonstracije zbog visoke stope nezaposlenosti, korupcije i skupih prehrambenih proizvoda traju više od mesec dana, a u sukobima sa policijom poginule su, prema zvaničnim podacima, najmanje 23 osobe, dok opozicija tvrdi da je broj žrtava mnogo veći.

Predstavnik policije izjavio je američkoj agenciji AP da je izbrojao 10 mrtvih i 50 ranjenih u bolnici Šarl Nikol u glavnom gradu - Tunisu.

Jedan neimenovani predstavnik bolnice Heredin izjavio je da je, u sukobima u predgrađu Kram, policija ubila još troje ljudi, a ranila šest.

Naši turisti u Tunisu bezbedni

Srpski turisti koji trenutno borave u Tunisu su bezbedni i daleko od mesta nereda koji su proteklih dana izbili u toj zemlji, rečeno je Tanjugu u ambasadi Srbije u Tunisu.

"U stalnom smo kontaktu sa našim turističkim vodičima u Susu i Hamametu, nema povređenih turista, niko nije u opasnosti niti u blizini opasnosti i sve je u redu," rečeno je Tanjugu.

U ambasadi objašnjavaju da se srpski turisti nalaze u hotelskim kompleksima koji su dobro zaštićeni i udaljeni od ulica u kojima su se odvijali protesti i da "niko ne planira da se ranije vrati kući," zbog novonastale situacije.

Od mesta pogođenih protestima, naših turista ima pre svega u Susu i Hamametu. Manifestacije u Susu su bile mirne dok je u Hamametu bilo manjih nereda, ali ne u turističkoj zoni, rečeno je Tanjugu.

Ambasada nema tačan podatak o broju turista koji trenutno borave u Tunisu, jer ne postoji obaveza njihovog prijavljivanja ali je u stalnom kontaktu sa vodičima turističkih agencija Kontiki, Argo Turs i San Lajn.

U neredima koji su proteklih dana izbili u više gradova Tunisa, uključujući prestonicu, dosada je prema borcima za ljudska prava poginulo najmanje pedest ljudi, a zvaničnici UN upozoravaju da je policija koristila prekomernu silu protiv demonstranata, javile su agencije.

Nezadovoljstvo stanovništva je izazvano poskupljenjem hrane i goriva i visokom stopom nezaposlenosti i korupcije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova uvelo je policijski čas u glavnom gradu i okolnim oblastima uz obrazloženje da želi da spreči "nemire, pljačke i napade na ljude i imovinu u nekim gradskim distriktima".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.