Nove žrtve u Bagdadu

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove žrtve u Bagdadu

U eksploziji na pijaci u severnom delu Bagdada poginule najmanje 72 osobe. Eksplozija tempirana da pogodi što više ljudi, navode očevici.

Najmanje 72 osobe su poginule, a 127 ranjeno u eksploziji bombe na veoma posećenoj pijaci u šiitskoj četvrti Sadr Siti, u severoistočnom delu Bagdada, saopštila je danas iračka policija.

Bomba je bila skrivena ispod povrća koje se nalazilo na motociklu, saopštio je izvor. Sadr Siti je ranije bio uporište Mahdi armije, milicije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << radikalnog šiitskog vođe Moktada Sadra.

Jedan policajac koji se zatekao na licu mesta rekao je da je eksplozija, koja se dogodila oko 19 časova po lokalnom vremenu, tempirana da pogodi što više kupaca i da su šrapneli pogađali ljude čak 600 metara daleko od mesta eksplozije.

Najnoviji bombaški napad dogodio se šest dana pre planiranog povlačenja američkih borbenih snaga iz iračkih gradova, na osnovu bezbednosnog sporazuma koji su Bagdad i Vašington potpisali prošle godine.

Tri srednjoškolca su poginula u bombaškom napadu u Sadr Sitiju u ponedeljak, jednom u seriji napada širom zemlje tog dana u kojima je poginulo 27 ljudi, dok je u eksploziji kamiona bombe u Kirkuku prošle sedmice život izgubilo 73 ljudi.

Nasilje u Iraku beleži pad u protekloj godini, ali ekstremisti i dalje organizuju napade čija su meta američke snage, iračka policija i civili, u nameri da podstaknu obnovu verskih sukoba i podriju autoritet vlade premijera Nurija al-Malikija.

Maliki je apelovao na Iračane da ne gube nadu ako zbog povlačenja američkih vojnika bude povećan broj napada.

Napadi će se, kako analitičari procenjuju, pojačati i pred parlamentarne izbore u toj zemlji koji se održavaju u januaru.

Američka vojska bi iz Iraka trebalo da se u potpunosti povuče do 2012. godine, u skladu sa bezbednosnim sporazumom.

-

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bagdad: U bombaškom napadu više od 60 mrtvih

Izvor: Mondo, 24.Jun.2009

Najmanje 61 osobe su poginule, a 116 ranjeno u eksploziji bombe na veoma posećenoj pijaci u šiitskoj četvrti Sadr Siti, u severoistočnom delu Bagdada

Nastavak na Mondo...

Najmanje 72 mrtvih u eksploziji u Bagdadu

Izvor: Blic, 25.Jun.2009, 10:40

Najmanje 72 osobe su poginule, a 127 ranjeno u eksploziji bombe na veoma posećenoj pijaci u šiitskoj četvrti Sadr siti, u severoistočnom delu Bagdada, saopštila je iračka policija.....Bomba je bila postavljena na motorcikl, a prema rečima jednog očevica eksplozija se dogodila na delu pijace na...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.