Nove zdravstvene koštaće 400 dinara

Izvor: B92, 04.Sep.2014, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove zdravstvene koštaće 400 dinara

Momčilo Babić izjavio da će nova cena izdavanja elektronske zdravstvene kartice biti 400 dinara, ali će ih 1,2 miliona najsiromašnijih građana dobiti besplatno.

"Narodna banka Srbije nas je obavestila da će 1,2 miliona odštampanih, a nepersonalizovani zdravstvenih kartica pokloniti građanima, odnosno svima onim kategorijama najsiromašnijih građana koji ostvaruju pravo zdravstvene zaštite po takozvanom članu 22", rekao je direktor RFZO Srbije na sednici Odbora za zdravlje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i porodicu.

Odbor je razmatrao Predlog izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojim se rok za zamenu papirnih zdravstvenih knjižica elekronskim odlaže do 31. decembra 2016.

"Ubeđen sam da će naporedak koji je ostvaren u primeni elektronskog zdravstvenog recepta znatno podstaći sve građane da sebi obezbede ovu zdravstvenu karticu, kako bi izbegli nepotrebne odlaske kod lekara radi potpisivanja recepta", rekao je direktor RFZO Srbije.

Prema njegovim rečima, elektronski recept će biti "emitovan u eter svih apotekarskih ustanova", a biće napravljena personalizacija kartica za oko 7.000 izabranih lekara primarne zdravstvene zaštite i oko 3.500 farmaceuta u svim apotekama koje su u ugovornim odnosima sa RFZO.

Kako je istakao, uvođenje eletronskih recepata i sistema koji uključuje elektronske kartice donosi uštede. Naveo je primer uštede Mostarsko-neretvanskog regiona BIH za nabavku lekova od 40 odsto.

"Ako bi se u Srbiji i za 30 odsto smanjili troškovi za lekove, to bi značilo uštedu od neverovatnih 100 miliona evra", rekao je direktor RFZO.

On je kazao da je uvođenje elektronskog sistema u zdravstvo deo "evropske agende Srbije" i naveo da je elektronska zdravstvena kartica, sem u jednoj, prisutna u svim zemljama EU, kao osnovni instrument i ključ za identifikaciju korisnika u zdravstvenom sistemu i osiguranju.

Kao razlog za kašnjenje uvođenja eletronske kartice koje je, prema Zakonu o zdravstvenom osugiranju, trebalo da bude završeno do avgusta ove godine, Babić je naveo da je prošle godine bilo "polemike o celishodnosti trenutka u kome treba uvesti kartice".

To je onemogućilo RFZO da ispuni zakonsku obavezu, jer je i na sednici Odbora zaključeno da je potrebno odlaganje završetka tog posla, rekao je Babić.

Poslanik opozicione Demokratske stranke Dušan Milisavljević je rekao da građanima Srbije ne treba uvoditi nov namet od 400 dinara, već omogućiti svima da u okviru zdravstvenog osigiranja dobiju zdravstvenu karticu bez dodatnog plaćanja, jer zdravstvenu zašititu već plaćaju preko RFZO.

"Nema potrebe za novim nametom - 400 dinara možda za nas lekare nije neka suma novca, ali za veliki broj građana, koji loše žive, jeste", poručio je on članovima Odbora Skupštine Srbije za zdravlje i porodicu.

Milisavljević je negodovao zbog toga što su izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju tek sada pred poslanicima jer je, kako je rekao, rok koji je previđen tim zakonom za uvođenje elektronskih kartica istekao 9. avgusta ove godine.

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Srbije Verislav Vekić je rekao da za uvođenje elektronskih kartica ništa nije urađeno od 2005. godine, kada je to bilo predviđeno izmenama zakona.

Vekić je istakao da će taj posao biti obavljen ove i iduće godine i da se "jedino na taj način može sprovesti racionalizacija i dobiti uvid u sve potrebe zdravstva".

Demokratska stranka zatražila je danas da građani budu oslobođeni plaćanja troškova zamene starih zdravstvenih knjižica novim elektronskim dokumentom.

Poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević je, posle današnje sednice Odbora za zdravlje i porodicu, na kojoj su razmatrane izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, rekao da je tim zakonskim predlogom predviđeno da građani zamenu knjižica plaćaju 400 dinara, iako je, prema njegovom mišljenju, Republički fond za zdravstveno osiguranje dužan da tu zamenu finansira iz sopstvenih prihoda.

"Građani svakog meseca izdvajaju za zdravstveno osiguranje i nemojte građane da opterećujete još jednim nametom", rekao je Milisavljević novinarima u parlamentu.

On je, takođe, podsetio da je po važećem zakonu knjižice trebalo da budu zamenjene do 9. avgusta ove godine i zapitao predsednicu parlamenta zašto nije blagovremeno uvrstila ovu tačku na dnevni red parlamenta i tako izbegla to da država ne poštuje sopstveni zakon.

"Ovo je nedopustiv gaf i prekršaj i tražim da bude utvrđeno ko je kriv i zanima me da li će neko snositi odgovornost", rekao je Milisavljević, koji je ozbiljnu istragu i zatražio zbog nestanka 180 kilograma sedativa iz farmaceutske fabrike "Galenika".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.