Nove optužnice zbog Dizelgejta

Izvor: Mondo, 02.Avg.2019, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove optužnice zbog Dizelgejta

Bivši šef Audija se tereti da je znao za manipulaciju sa automobilima i da je pored toga te modele pustio u prodaju.

Foto: promo/Audi AG

Godinu dana nakon privođenja, nemačko tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv bivšeg šefa Audija zbog prevara u vezi sa softverima dizel automobila koji su prikazivali lažne podatke na testovima emisije štetnih gasova, što je dovelo do afere Dizelgejt.

Tužioci u Minhenu optužili su Ruperta Štadlera >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i još tri osobe čija imena nisu objavljena. Te tri osobe optužene su da su za Audi, Folksvagen i Poršeove modele razvili motore sa softverima koji su na emisionim kontrolama ispuštali manje štetnih gasova, nego u stvarnoj vožnji. Štadler je optužen da je znao za manipulaciju sa automobilima i da je pored toga te modele pustio u prodaju.

Nemačko tužilaštvo u maju je novčano kaznilo kompaniju Boš u iznosu od 90 miliona evra. Ovaj tehnološki gigant je optužen da je isporučio milione sistema za kontrolu motora koji su instalirani na automobilima različitih proizvođača počevši od 2008. godine.

Prema rečima tužilaca softver tih motora "sadržao je delom zabranjene strategije", što je dovelo do toga da automobili emituju više azotnih oksida nego što je dozvoljeno. Tužioci su tada rekli da veruju da je "inicijativa za integraciju i oblikovanje zabranjenih strategija došla od zaposlenih proizvođača automobila".

Skandal s emisijama štetnih gasova iz dizel motora izašao je na videlo 2015. godine i do sada je Folsksvagen koštao desetine milijardi evra.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.