Nove optužbe protiv Gotovine

Izvor: RTS, 16.Jan.2011, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove optužbe protiv Gotovine

Pripadnik mirovne misije UN u bivšoj Jugoslaviji Stefan Van Zanten optužio hrvatskog generala Antu Gotovinu da je 1992. komandovao u BiH na području gde su srpski civili zlostavljani i deportovani. Gotovinina odbrana optužbe naziva blaćenjem i klevetama.

Gostujući na holandskoj televiziji, pripadnik mirovne misije Ujedinjenih nacija u bivšoj Jugoslaviji Stefan Van Zanten optužio je hrvatskog generala i haškog optuženika Antu Gotovinu da je 1992. komandovao u BiH, području >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na kome su srpski civili zlostavljani i deportovani, prenela je TV Nova.

Kao pripadnik mirovne misije UN Van Zanten je 1992. boravio u BiH. O proživljenoj traumi s prve linije fronta, zbog čega je nakon 19 godina oboleo od postraumatskog stresnog poremećaja, svedočio je u prilogu nedeljnog magazina holandske državne televizije.

Mirovnjak se seća slika ubistava, mučenja, prebijanja u logorima smrti i deportacija srpskih civila, kao i Gotovine, za koga u prilogu navodi da je komandovao nekim mestima, koje je sam prošao.

Gotovinin advokat Luka Mišetić izjavio je da ne zna da li je holandski mirovnjak "sve pomešao, ali ako je tamo bio, onda je to doživeo od bosanskih Srba, a ne od Hrvata".

"Nema šanse da se išta loše dogodilo na teritoriji BiH, u zoni gde je Gotovina bio komandant HVO-a Livno tokom 1992. godine", rekao je Mišetić.

"Ne može se na takav način blatiti i klevetati general Gotovina, a da se ne traže konkretni dokazi za te optužbe, bez ikakvih preciznih činjenica, gde, kada, kako. To ne može proći. Neka kaže, tu i tu Hrvati su mi napravili to i to", rekao je Mišetić.

Gotovinina odbrana još nije odlučila da li će tužiti televiziju.

Gotovini se, zajedno s hrvatskim generalima Ivanom Čermakom i Mladenom Markačem, sudi za ratne zločine nad Srbima za vreme i posle akcije "Oluja". Za Gotovonu tužilaštvo traži 27 godina zatvora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.