Nove mere u BiH: Nevakcinisana deca neće moći u vrtiće i škole, a biće proveravana i pri zapošljavanju

Izvor: Telegraf.rs, 27.Mar.2017, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove mere u BiH: Nevakcinisana deca neće moći u vrtiće i škole, a biće proveravana i pri zapošljavanju

Šefica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Mirsada Mulaomerović izjavila je kako je zadnjih godina u BiH vakcinisanost dece pala na 64 odsto, dok je minimum koji je preporučen iz Svetske zdravstvene organizacije 95 odsto, piše Klix.ba.

Najmanja vakcinisanost MMR vakcinom protiv boginja, rubeole i zaušaka je zabeležena prošle godine kada je vakcinisano samo 11.843 dece.

Zbog toga je Federalno ministarstvo zdravstva donelo naredbu o programu >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << imunizacije stanovništva protiv zaraznih bolesti za 2017. godinu koja će se početi primenjivati za nedelju dana.

Iako se donosi svake godine, naredba je ove godine probudila zanimanje javnosti jer donosi nove, strože mere.

Naime, prema naredbi, ako se roditelji dece ne budu pridržavali naredbe, njihova deca se neće moći upisati u vrtiće, škole, grupne smeštaje, a provera o vakcinisanju će biti obavljena i pri zapošljavanju, prenosi Klix.ba.

Foto-ilustracija: Profimedia

Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH nedavno je iznela podatak kako je usled nedovoljnog vakcinisanja MMR vakcinom u BiH 2014. i 2015. godine došlo do epidemije morbila. Prijavljeno je 5103 slučaja, a od tog broja 553 dece je zbog komplikacija hospitalizovano.

Dr Mulaomerović smatra kako je pad pokrivenosti ovom vakcinom u Federaciji BiH, a i šire, izazvan dezinformacijama o posledicama koje vakcina može izazvati, kao i otporom koji se javio prema vakcinaciji generalno u svetu i kod nas, te delovanjem raznih pokreta protiv vakcinacije.

Kada je u pitanju praksa vakcinisanja u evropskim državama, ono je, pored BiH, obavezno u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Malti.

U Austriji, Nemačkoj, Holandiji, Italiji, Luksemburgu, Velikoj Britaniji, Danskoj, Irskoj, Španiji, Grčkoj, Portugalu, Finskoj, Švedskoj, Kipru, Estoniji, Latviji i Litvi, roditelji sami biraju žele li da njihova deca budu vakcinisana.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.