Izvor: B92, 24.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove mere akcionog tima

Beograd -- Karla del Ponte će se sutra u Beogradu sastati sa Borisom Tadićem, Vojislavom Koštunicom i Akcionim timom za hapšenje haških begunaca.

Članovi akcionog tima za hapšenje haških begunaca obavestiće glavnu tužiteljku Haškog tribunala o novim merama koje će biti sprovedene u potrazi za preostalim optuženicima i otkrivanju mreže njihovih pomagača.

Članovi tima, koji je u gotovo neprestanom zasedanju poslednjih nekoliko dana, informisaće Del Ponteovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i o rezultatima dosadašnjih akcija kao i o nedavnoj odluci Vlade da raspiše novčanu nagradu za informacije koje bi dovele do hapšenja Ratka Mladića, Gorana Hadžića i Stojana Župljanina.

Tokom dvodnevne posete Karla del Ponte razgovaraće sa Borisom Tadićem, Vojislavom Koštunicom, Rasimom Ljajićem, Vladimirom Vukčevićem, šefovima Bezbednosno-informativne agencije i Vojno-bezbednosne agencije Radetom Bulatovićem i Svetkom Kovačem, a u petak će se obratiti i predstavnicima Parlamentarne skupštine NATO-a, koji takođe borave u Beogradu.

Pred dolazak Del Ponteove Nacionalni savet za saradnju sa Tribunalom pozitivno je odgovorio na šest zahteva Tužilaštva za dostavu dokumentacije u vezi sa suđenjima koja se vode pred tim sudom.

Istovremeno, pripadnici vojske i policije pretražili su vojne objekte u Zrenjaninu, Pančevu i Beloj Crkvi, kako bi se otklonila sumnja da se u nekim od tih objekata skrivaju haški begunci.

Ljajić razgovarao sa sekretarom Tribunala u Hagu

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu, Rasim Ljajić, razgovarao je sa sekretarom Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Hagu Hansom Holthausom.

Kako se navodi u saopštenju Nacionalnog saveta, tokom susreta sekretar Međunarodnog krivičnog tribunala izrazio je veliko zadovoljstvo povodom projekta o zaštiti svedoka čija se realizacija sprovodi na regionalnom nivou i pohvalio rad Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije po tom pitanju.

Takođe, prema navodima saopštenja, Holthaus je obavestio predsednika Nacionalnog saveta o aktivnostima Tribunala koje se odnose na sedam suđenja koja se trenutno odvijaju i potvrdio da će suđenje Vojislavu Šešelju započeti 7. novembra 2007. godine.

U saopštenju se navodi, da je na sastanku pomenut i početak procesa rešavanja budućeg statusa arhiva Tribunala nakon okončanja rada ove institucije.

Sagovornici su se složili da bi konačnoj odluci o sudbini arhiva trebalo da prethodi detaljno razmatranje svih ponuđenih opcija, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.