Izvor: Danas, 04.Sep.2014, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove kuće za raseljene Rome

Dve porodice iz naselja „Makiš 2“, koje su nekada živele u neformalnom naselju „Belvil“, juče su se preselile u seoska domaćinstva, saopšteno je iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Porodica Ramadani preselila se u seosko domaćinstvo u Bačkom Petrovom Selu, a Hiseni u Novi Bečej. Obe porodice opredelile su se za bavljenje poljoprivredom i nakon useljenja u novi dom dobiće motokultivatore i alat za obrađivanje zemlje kako bi mogle da obezbeđuju prihode za život.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << />
Ova domaćinstva kupljena su u okviru projekta „Sagradimo dom zajedno“, koji Grad realizuje zajedno sa Kancelarijom za projektne usluge Ujedinjenih nacija i Misijom OEBS u Srbiji. Projekat se finansira iz IPA pretpristupnih fondova Evropske unije i iz budžeta grada. Cilj projekta je trajno stambeno zbrinjavanje porodica koje su nekada živele u neformalnim naseljima „Belvil“ i „Gazela“ i to kupovinom seoskih domaćinstava, izgradnjom socijalnih stanova ili rekonstrukcijom kuća koje poseduju, u zavisnosti od toga za koji model stanovanja su se opredelile.

Tokom 2014. godine, u okviru ovog projekta kupljeno je ukupno 25 seoskih domaćinstava, a u narednom periodu očekuje se kupovina još dvadeset. Paralelno sa kupovinom seoskih domaćinstava gradi se prva zgrada za socijalno stanovanje u Orlovskom naselju u opštini Zvezdara, a ubrzano se radi i na stvaranju uslova za početak gradnje na još tri lokacije predviđene za izgradnju socijalnih stanova za realizaciju ovog projekta.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.