Nove informacije za Del Ponteovu

Izvor: B92, 01.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nove informacije za Del Ponteovu"

Rasim Ljajić (FoNet)

Novi Sad -- Rasim Ljajić najavio da će Karli del Ponte, tokom njene posete Beogradu 3. decembra, biti izneta neka nova saznanja.

"Predočićemo joj naše najnovije aktivnosti na tom polju i izneti neka nova saznanja, čija provera je u toku. Teško je, međutim, verovati da će se Ratko Mladić i još neki naći u Hagu do odlaska gospođe Del Ponte sa tog položaja (glavne tužiteljke)", rekao je danas ministar rada i socijalne politike i koodinator >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Saveta za saradnju s Haškim tribunalom u Novom Sadu.

On je demantovao špekulacije da bi se do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbija sa EU u Hagu našla još dva begunca. "To bi značilo da mi neggde skrivamo haške optuženike, da kalkulišemo sa njihovim predajama ili, što je još gore, trgujemo na taj način što ćemo neke izručiti, a onda dobijati odgovarajuće ustupke od strane međunarodne zajednice", rekao je Ljajić. On kaže da u ovom momentu preostali haški optuženici još uvek nisu dostupni. "Mi činimo sve što možemo da što pre budu locirani. Kada se to dogodi , oni će odmah biti izručeni Tribunalu i u tome nema nikakve dileme", rekao je Ljajić.

Ljajić je podsetio da glavna tužiteljska Haškog tribunala ima obavezu da podnese izveštaj generalnom sekretaru UN do 10. decembra, kada i prestaje njen mandat.

"Naš je interes da nastavimo saradnju s Tribunalom, jer od toga zavisi i naše približavanje evropskim integracijama. Da nemamo tog bremena, Srbija bi bila u nešto boljoj pregovaračkoj poziciji i kada je o statusu Kosova reč", istakao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, pojedine članice EU su već sada spremne da Beograd i Brisel potpišu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali neke instistiraju na tome da se najpre vidi šta će navesti Del Ponteova.

"Nadam se da će pomenuti sporazum biti potpisan do kraja januara iduće godine, bez obzira na to šta će se događati s Kosovom i Metohijom, jer se radi o dva odvojena procesa", kazao je Ljajić.

Ministar rada i socijalne politike je danas, zajedno s japanskim ambasadorom Tadašijem Nagajiem, predao ključeve 24 stana porodicama poginulih boraca i ratnim invalidima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.