Izvor: Piplmetar.rs, 31.Dec.2023, 00:30

Nove informacije o Nvidia Super GPU pojavile se na mrežama, nekoliko dana pred CES 2024

Curenje informacija o novim Nvidia Super GPU su zadnjih par dana postala jako učestala, a sve pred naredni CES 2024 sajam u Las Vegasu. Sporo curenje informacija bilo je stabilno tokom par meseci unazad, ostavljajući vrlo malo detalja o karticama kada se konačno objave, a nove informacije su samo zatvorile taj krug.
Govorimo o RTX 4080 Super, RTX 4070 Ti Super i RTX 4070 Super karticama, koji će biti prva tri modela Nvidia Super GPU liniji. Zahvaljujući raznim maloprodajnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << mestima i distributerima širom sveta, već imamo značajan broj informacija o dolazećim karticama. Informacije možda nisu savršene, ali prilično jasno oslikavaju kako će ove kartice izgledati.
Očekuje se da će RTX 4080 Super imati skroman porast brzine na 23Gbps za svoju 16GB GDDR6X memoriju. To će rezultirati povećanjem propusnosti od 2,6%, postižući 736GB/s preko 256-bitne memorijske magistrale. S druge strane, RTX 4070Ti/4070 Super će i dalje koristiti brzinu memorije od 21Gbps.
Nvidia Super GPU će trošiti gotovo isto kao i Non-Super GPU Brzine takta takođe će videti male prilagođavanja, sa RTX 4080 Super koji ide od 2205/2505 MHz (osnovno/povećanje) na 2295/2550 MHz u poređenju sa ne-Super verzijom. Očekuje se da će RTX 4070 Ti Super i RTX 4070 Super zadržati identična povećanja brzine u odnosu na originalne modele (2610 MHz i 2475 MHz). Postoji samo manja promena u osnovnim taktovima, sada registrovanim na 2340MHz i 1980MHz.
Specifikacije potrošnje energije ili TDP navodno iznose 320W za RTX 4080 Super, 285W za RTX 4070Ti Super i 220W za RTX 4070 Super. U osnovi, samo će RTX 4070 Super doživeti mali porast od 20W u potrošnji energije. 12VHPWR konektor ponovo se pojavljuje, ali nažalost, nijedan od procurelih prilagođenih modela ne koristi standardne konektore, što znači da Nvidia možda prisiljava partnere da koriste visokoenergetske konektore, piše VideoCardz.

VideoCardz
Sve gore navedene Nvidia Super GPU specifikacije zasnovane su na curenjima i špekulacijama, pa se stvari u zadnji čas mogu promeniti ili biti netačne.
Napomena je da su različiti modeli GPU-ova iz popularnih partnerskih kompanija, uključujući Asus, Gigabyte i MSI, primećeni na internetu. MSI planira da predstavi najmanje 12 novih modela, po četiri od svake SKU. Takođe je nedavno procureo podatak o Asus RTX 4070 Super Dual OC Edition koji je primećen od strane @momomo_us na X/Twitteru.
Nedavno je i Aorus (Gigabyte-ova gejming divizija) objavila teasere za dolazeći GPU koji će biti prikazan na CES-u. Iako ne možemo dešifrovati koji je GPU na teaser slici, čini se sličnim Gigabyte-ovoj Aorus Master seriji s ventilatorima ‘Windforce bionic shark’ i RGB prstenom oko svakog ventila.
Teaser dolazi samo dan nakon što je EEC podnesak otkrio celokupni inventar dolazećih GeForce RTX 40 Nvidia Super GPU od Gigabyte-a. Očekuje se da će kompanija uložiti najmanje 10 RTX 4080 Super, 11 GeForce RTX 4070 Ti Super i 12 GeForce RTX 4070 Super kartica.

Gigabyte
Nvidia je zakazala posebnu prezentaciju 8. januara, i iako poziv ne navodi šta će biti najavljeno, prilično je jasno šta dolazi.
Sudeći prema različitim nagoveštajima u poslednjih nekoliko meseci, Nvidia Super GPU serija, tj. RTX 40 Super će se pojaviti u januaru 2024. Iako to može biti razočaravajuće za entuzijaste koji su se nadali ranom izlasku RTX 50 serije, ovo je dobra vest za one koji su doneli mudru odluku da ne kupe RTX 40 seriju GPU-ova. Takođe je zanimljivo iz razloga što nismo videli Super osveženje još od RTX 20 serije.
Naravno, performanse u radu su i dalje ključne, i to je sve što preostaje da se sazna o ovim novim karticama. Nvidia će verovatno izneti neke podatke o performansama, ali nećemo znati tačno koliko su Nvidia Super GPU kartice nove generacije moćne sve dok se ne pojave rezultati nezavisnih testiranja. Ili stignu na naš test, što da ne.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.