Nove ideje za „tanji budžet“

Izvor: Blic, 31.Avg.2009, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove ideje za „tanji budžet“

Prvi dan akcije „Nedeljom u veće sa idejom” okupio je juče u zgradi Gradske uprave tridesetak građana koji su u razgovoru sa Miroslavom Čučkovićem, članom Gradskog veća, izložili svoje predloge unapređenja života u prestonici.



Vrata Gradske uprave biće otvorena svake nedelje u terminu od 12 do 16 sati, a građani su već prvog dana imali zanimljive ideje iz različitih oblasti koje su prosleđene resornim sekretarijatima.

- Došli smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa idejom o amaterskoj trkačkoj ligi koja bi svake nedelje okupljala rekreativce na Adi Ciganliji. Generalno, ljudi ne žele ni da pešače jednu stanicu a kamoli da potrče, pa nam je zato potrebna pomoć grada u promovisanju trčanja kao aktivnosti koja smanjuje broj kardiovaskularnih obolenja – ukratko objašnjava Igor Vujičić projekat koji je izradio zajedno sa prijateljem Veroljubom Zmijancom.

- Akcija je u potpunosti zaživela. Primili smo 25 prijavljenih građana i stigle su sugestije iz svih oblasti. Nove i sveže ideje su nam neophodne, jer će budžet sa sledeću godinu biti za 30 odto manji od ovogodišnjeg tako da se nadamo da će nam mnogi predlozi pomoći da ostvarimo značajne uštede u 2010. godini, kaže Miroslav Čučković, član Gradskog veća koji je bio domaćin građanima u zgradi Gradske uprave.

Prvi sastanak sa dovitljivim žiteljima grada protekao je u opuštenoj atmosferi tako da je Grad osim projekata „teških” nekoliko nula u budžetu dobio i niz korisnih saveta koji ništa ne koštaju.

- Sugrađanin je raspitujući se kod taksista došao do zaključka zašto je Stari železnički most prazan u špicu dok je Brankov most zagušen. Tako je predložio da se u Sarajevskoj ulici uvede semafor za levo kako vozači ne bi izbegavali ovaj most pošto su zbog radova u Resavskoj ulici u centar grada mogli da dođu jedino preko Slavije iz Nemanjine ulice – navodi Čučković.

Osim u oblasti saobraćaja, veliki broj građana se interesovao za socijalno – zdravstvena pitanja.

- Sugrađanka je tražila da Grad i država zajedno učestvuju u finansiranju besplatne veštačke oplodnje pošto sve veći broj parova u Srbiji ima problem sa začećem. S druge strane, stigao nam je i zanimljiv predlog da se u dogovoru sa vojskom kasarne pretvorne u stambene zgrade i tako ostvari jeftina stanogradnja, kaže Čučković.

Strahinjića bana - pešačka zona

U grupi vrlo interesantnih, iako naizgled neizvodljivih predloga našla se i ideja da se Ulica Strahinjića bana pretvori u pešačku zonu, kako bi joj se reputacija promenila.

- Većina kafića bi se ugasila jer gosti ne bi mogli da parkiraju svoja vozila ispred njih i tako bi izgubili interes da se pojavljuju. Međutim, ulica bi sa pešačkom zonom dobila na ceni pa bi se zaradilo i na nekretninama. Na mestu kafića nastale bi galerije, vozila bi se kretala Ulicom cara Dušana, a problem parkiranja rešio bi „Parking servis” koji već ima neka rešenja za taj deo grada - objašnjava Uroš Marjanović, inženjer telekomunikacija i tvorac projekta.

Prijave radnim danom

Svi zainteresovani građani koji žele da upoznaju Grad sa svojim idejama moraju se prvo prijaviti na telefon 32 - 16 - 122 kako bi im Gradsko veće zakazalo sastanak . Telefon je otvoren svakog radnog dana od 8.30 do 16.30.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.