Nove epizode serijala Na veslu priča

Izvor: RTS, 01.Dec.2018, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove epizode serijala "Na veslu priča"

U Kulturnom centru Pančeva promovisane su nove epizode RTS-ovog serijala „Na veslu priča", snimljene na Tamišu u kojoj umetnici govore o prirodi, stvaralaštvu, svetu i životu. Serijal će biti emitovan na Trećem i satelitskom kanalu RTS-a.
Već šest godina na RTS-u se emituje serijal „Na veslu priča”. Umetnici iz desetak gradova u Srbiji i Crnoj Gori promovisali su svoje mesto, ali i svoju poetiku, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poglede na život i umetnost.

U novom serijalu učestvuje osam pisaca iz Pančeva koje je reka Tamiš inspirisala da kazuju nove priče.

„Saznate nešto i o sebi prvi put”, kaže pisac Vule Žurić. „Sticajem okolnosti ja sam najviše pričao o svom ocu, koji nema mnogo veze sa Pančevom i sa rekom, ali su to neke asocijacije koje su nas odvele u priču o prošlim vremenima, koja su za neke bila bolja, a za neke ne.”
Ovo je sjajna prilika da se afirmiše i kultura Pančeva i pančevački pisci, smatra Nemanja Rotar:
„Ali i da se sam grad promoviše na jedan lep način, pošto je u pitanju reka, Tamiš, okolina koja je lepa, pogotovo što ide na nacionalnoj televiziji i to veliki broj gledalaca može da proprati.”
U polučasovnim epizodama, u modernoj formi, pristupačnoj svim generacijama, stvara se sklad prirodne i duhovne lepote.

„S druge strane, to je trajni kinematografski zapis, koji ostaje kao nekakav kovčeg naše zaostavštine”, kaže Rastko Šejić, reditelj serijala. „Prošlost su stvarali neki ljudi i lepota prirode, a mi sad to spajamo sa ovim trenutkom. To je cilj onoga što radimo.”
Veslajući, o sebi i Pančevu pričali su Nemanja Rotar, Vasa Pavković, Vule Žurić, Slobodan Bubnjević, Saša Rakezić, Dragana Mladenović, Jasmina Topić i Jasna Milićev. A sve to publika će uskoro moći da gleda na Trećem i Satelitskom kanalu Radio-televizije Srbije.
 
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.