Nove dojave o bombama širom Srbije; Policija sve proverila

Izvor: B92, 23.Maj.2023, 09:34

Nove dojave o bombama širom Srbije; Policija sve proverila

U više škola širom Srbije ponovo su stigle dojave o postavljenim bombama, a nakon pregleda MUP-a, ustanovljeno je da su sve bile lažne.

Kako je potvrđeno Tanjugu, nakon kontradiverzionog pregleda utvrđeno je da je reč o lažnim dojavama u školama u Nišu, Čačku i Gornjem Milanovcu, Takovu i Pranjanima.

Tri srednje škole u Nišu dobile su jutros mejlom dojave o postavljenim bombam - ETŠ "Nikola Tesla", Prehrambeno- hemijska škola i Mašinska škola.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Kontradiverzioni timovi policije u Nišu uradili su provere u školama i ustanovljeno je da su dojave bile lažne, potvrdili su iz PU Niš za Tanjug.

O slučaju je obavešteno i Osnovno javno tužilaštvo u Nišu, a slučaj je kvalifikovan kao krivično delo izazivanja panike i nereda.

Nakon provere, u školama je nastava normalizovana.

Policijskoj upravi u Čačku prijavljeno je da je na mejl adrese Mašinske i Medicinske škole stigao mejl sa dojavom o bombi.

Odmah po prijavi policija je izašla na teren, urađeni su kontradiverzioni pregledi i utvrđeno je da se radi o lažnim dojavama.

Kako su za Tanjug potvrdili iz PU Čačak, i u osnovne škole u Gornjem Milanovcu, Pranjanima i Takovu stigli su mejlovi o postavljenim bombama.

Urađeni su kontradiverzioni pregledi i utvrđeno da su lažne dojave u dve osnovne škole u Gornjem Milanovcu, kao i u školama u Pranjanima i Takovu. Nakon policijske provere nastava je normalizovana u sve četiri škole.

Više borskih škola dobilo je jutros dojavu o podmetnutim bombama, saznaje "Blic". Dojave o bombama stigle su u OŠ "Dušan Radović", "Vuk Karadžić", "3. oktobar", "Sveti Sava", ŠOSO "Vidovdan" a provera je izvršena i u OŠ "Branko Radičević", s obzirom na to da su u istom kompleksu smeštene tri borske osnovne škole.

Dojava o bombi je stigla i u srednju školu Gimnazija, kao i u neke osnovne škole u borskim selima.

Na teren su odmah izašli pripadnici kontradiverzione ekipe policije koje rade proveru i u većini škola je utvrđeno da se radi o lažnim dojavama i deca su se vratila na nastavu.

U nekim osnovnim školama su na mejl stigle dojave o postavljenim bombama nakon čega su direktori odmah reagovali i obavestili policiju koja je uradila proveru.

Više škola u Novom Sadu dobilo je danas dojave o postavljenim bombama.

Ekipe Ministarstva unutrašnjih poslova su na terenu, škole su evakuisane i u toku je kontradiverziona provera objekata.

Prema nezvaničnim saznanjima, dojave o bombama su stigle u najmanje sedam osnovnih škola.

Radio 021 piše da je bomba dojavljena u Osnovnoj školi "Prva vojvođanska brigada", u kojoj neće biti prve smene.

Takođe, evakuisane su osnovne škole "Kosta Trifković", "Sonja Marinković", "Dušan Radović", "Aleksa Šantić", "Žarko Zrenjanin" i "Ivan Gundulić", a deci je rečeno da idu kući.

Za sada nema informacija o tome na koji način su dojavljene bombe. U prethodnom periodu to se najčešće radilo putem imejl poruka, ali je bilo i anonimnih poziva telefonom.

Takođe, dojave su stigle i u Ekonomsku školu i Hemijsko-tehnološku školu u Kruševcu, za koje je, nakon pregleda, utvrdjeno da su lažne, potvrdjeno je Tanjugu u Policijskoj upravi Kruševac.

Dve škole su prijavile Policijskoj upravi da su dobile dojavu u podmetnutim eksplozivnim napravama, a policija je izašla odmah na teren i obavljen je kontradiverzioni pregledi.

Nakon pregleda je ustanovljeno da su dojave o bombama bile lažne. Škola je prethodno evakuisana, a nakon provere nastava je normalizovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.