Novčanici šuplji kao sir

Izvor: RTS, 29.Avg.2011, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novčanici šuplji kao sir

Popularni švajcarski proizvodi, poput švajcarskog sira, sve se slabije prodaju, jer su preskupi. Jak švajcarski franak težak je kamen oko vrata firmama koje se bave izvozom. Nijedna u nizu nedavnih mera Nacionalne banke alpske države nije pomogla.

Neumoljivi rast franka i dalje preti ekonomiji Švajcarske. Širom sveta, popularni švajcarski proizvodi, od hrane do satova, sve se slabije prodaju, jer su preskupi. Jak švajcarski franak, izvoznim firmama sve je teži kamen oko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vrata, mada je švajcarska privreda u boljoj poziciji od evropskih prezaduženih ekonomija.

Od Novog Zelanda, preko Evrope, do Amerike, čuveni švajcarski sir "ementaler", sve je ređe na trpezama. Dok krave mirno pasu na obroncima Alpa, dramatičan pad prodaje čuvenog tvrdog sira od neobrađenog mleka, usled jačanja franka, u crno je zavio švajcarske mlekare.

Tržište je prezasićeno, jer turisti u Švajcarskoj i potrošači u svetu, zbog visoke cene, slasne koturove sve češće samo gledaju.

"Primičemo se radu bez zarade. Moraćemo da razmislimo o prestanku proizvodnje, ali nećemo zatvoriti kompaniju. Možda ćemo praviti tri ili četiri kotura sira dnevno, tek da pokažemo gostima kako se proizvodi", kaže Adrijan Zender iz mlekara "Emental".

Paradoks je da izvozno orijentisana švajcarska privreda, strada zbog svoje snage. Vlada je namenila dve milijarde dolara pomoći izvoznicima, kako bi ublažila visoku vrednost nacionalne valute. Stručnjaci kažu da to nije nedovoljno.

"Franak bi trebalo da ima fiksni kurs prema evru. Prihvatljivo je da on bude 1,4 franka za evro. To bi pomoglo nama, izvoznicima", ističe Zender.

Dalje zaoštravanje dužničke krize u Evrozoni i nova smanjenja plata i penzija mogu dodatno da "poguraju" frank uvis, jer je švajcarac sigurno utočište za investitore u nesigurnim vremenima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.