Novčane kazne za govor mržnje

Izvor: B92, 01.Okt.2013, 07:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novčane kazne za govor mržnje

Beograd -- Predlog Kodeksa o ponašanju poslanika predviđa novčane kazne za uvrede, govor mržnje, laži izgovorene i van skupštine.

Prema sadašnjem predlogu, koji bi parlament trebalo da usvoji na jesenjem zasedanju, takvo ponašanje poslanike bi moglo da košta i tri mesečne zarade.

Predsednik Administrativnog odobora skupštine Zoran Babić rekao je za "Blic" da kodeks koji je u pripremi sadrži evropske vrednosti.

"Nije cilj je da poslanicima stavimo flaster >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na usta, već da ih obavežemo na poštovanje opštih etičkih principa. Da govore istinu, da budu pravični, pošteni, nepristrasni, odgovorni i da građanima budu uvek dostupni", kaže Babić.

Kako navodi beogradski dnevnik, kodeks ponašanja koji je predložio prethodni skupštinski saziv gotovo da je sasvim usaglašen i njegovo usvajanje očekuje se na jesenjem zasedanju parlamenta.

Član Odbora Nenad Konstantinović kaže da je cilj da se uvede takav model ponašanja za svakog javnog službenika, a ne samo za poslanike.

"Kodeks je rađen po uzoru na Evropski parlament, koji je taj dokument doneo 2011", rekao je Konstantinović.

Kodeks za sada ima 37 članova, a neki od njih upozoravaju poslanike da su obavezni da izbegavaju svaku situaciju koja bi mogla da nagovesti podmićivanje i korupciju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Za govor mržnje poslanika kazna do tri plate

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2013

Kodeksom o ponašanju poslanika koji bi parlament trebalo da usvoji na jesenjem zasedanju, uvrede, govor mržnje, laži i obmane narodnih poslanika, izgovorene i van skupštine, mogle bi poslanike da koštaju i tri mesečne zarade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.