Novca sve manje, a korisnika sve više

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Jan.2015, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novca sve manje, a korisnika sve više

BANJALUKA - Kašnjenje isplata korisnicima socijalne zaštite u pojedinim opštinama, nezakonito imenovanje direktora centara sa socijalni rad, kao i rast broja korisnika socijalnih davanja, najveći su problemi u ovoj oblasti, poručili su juče iz Ministartva zdravlja i socijalne zaštite RS.

"Izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti iz 2012. godine dale su dobre rezultate, ali za unapređenje ove oblasti ključna je aktivna saradnja republičkih i institucija u lokalnim zajednicama", kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je Ljubo Lepir, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS.

Dodaje da većina opština ispunjava svoje zakonske obaveze, ali da su se u posljednjih nekoliko mjeseci pokazali i određeni negativni trendovi.

"Uočili smo da je određen broj opština smanjio budžetom predviđena sredstva u 2015. godini za finasiranje socijalnih davanja, a istovremeno, broj korisnika je u stalnom porastu", naglašava Lepir.

Iz Ministarstva poručuju i da pojedine lokalne zajednice kasne sa isplatom svojih obaveza koje su dužne ispuniti do 25. u mjesecu, a kašnjenja su evidentirana u Loparama, Krupi na Uni, Ugljeviku, Sokocu, Bratuncu, Gacku, Pelagićevu, Petrovu i Donjem Žabaru.

"U nekim opštinama narasle su i obaveze prema ustanovama i domovima za stara i mentalno oboljela lica te su dugovi za mjesečne troškove boravka ovih ljudi i preko dva mlona KM", navode iz Ministarstva.

Takođe, na osnovu analize Ministarstva, u najmanje pola centara za socijalni rad izvršeno je i nezakonito imenovanje direktora, a oko 30 ustanova za zbrinjavanje starih lica nema odgovarajuće uslove za rad.

"U nekim centrima imamo mašinske inženjere ili ekonomiste na direktorskim pozicijama, a samo sedam privatnih domova za starije osobe ispunjava sve zakonske uslove", naglašavaju iz ovog ministarstva.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.