Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i Bosna i Hercegovina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2021, 11:32

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i Bosna i Hercegovina

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj projekat treba da bude predmet međudržavnog ugovora Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbije, izjavio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

"Drina je gnanična reka koja podleže međunarodnim sporazumima. Ko se malo razume u unutrašnji Ustav BiH zna da zna da ova reka uglavnom pripada Republici Srpskoj, i to niko ne spori. Međutim, mi se u jednom ne razumemo, da izgradnja oce granične hidroelektrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podrazumeva međunarodni ugovor dva međunarodno priznata entiteta, a to su Republika Srbija i BiH u celini", rekao je Novalić u intervjuu današnjoj "Politici".

Dodao je da elektroprivreda BiH može da učestvuje u izgradnji svih sedam hidroelektrana koliko može da ih bude na Drini, ali pod tim uslovom.

Novalić je ocenio da je autoput Beograd-Sarajevo veoma dobar projekat, jer BiH ima dosta loše saobraćajne veze sa okolnim državama.

"Iskreno smo željni komunikacije, jer verujemo da će, ako ljudi više komuniciraju, situacija po prirodi biti bolja. I zato je za nas veoma dobra ta inicijativa Turske, Srbije i BiH. Veoma dobra projekat i srećan sam što se dešava, a kojom dinamikom videćemo", rekao je premijer Federacije BiH.

Ocenio je da je imao odličnu saradnju sa Vladom RS na ekonomskim pitanjima i usaglašavanju zakonodavstva u toj oblasti u dva entiteta, ali da je komunikacija u poslednje vreme opala zbog političkih pitanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.