Novaković: Država podstiče korupciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2021, 09:15

Novaković: Država podstiče korupciju

Fruškogorski koridor, čija je ugovorena vrednost 606 miliona evra, i projekat izgradnje obilaznice u vrednosti od 130 miliona evra realizuju se po modelu po kojem su i kreditor i izvođač radova iz iste zemlje, u ovom slučaju iz Kine, ukazuje danas u saopštenju predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Novom Sadu Borislav Novaković.

Obim i brzina kojom se zadužujemo na ovaj način već sada dovodi u pitanje mogućnost buduće otplate kredita, tvrdi Novaković i napominje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je ova "investicija", kao i brojne druge kineske investicije, proglašena "projektom od nacionalnog značaja".

Kako je objasnio, to znači mogućnost direktnog dogovaranja i pregovaranja sa investitorom i izvođačem radova, čimke se očito i grubo izbegava Zakon o javnim nabavkama.

Umesto da se raspiše međunarodni tender i pozovu najuglednije svetske kompanije da konkurišu, u Srbiji se neposrednom pogodbom biraju izvođači radova. Država, dakle, ne sprečava nego omogućuje i podstiče korupciju, upozorava Novaković.

On podseća da je Srbija, kao kandidat za pristupanje EU, obavezna da sve, a pogotovo najznačajnije javne nabavke, učini potpuno otvorenim.

Ovakvo ponašanje udaljava nas, ne samo od standarda i prakse u EU, nego onemogućuje i domaću građevinsku operativu da konkuriše i zaradi na poslovima u vlastitoj zemlji, predočio je Novaković.

Kao i u slučaju Fruškogorskog koridora, Memorandum o izradi planske i tehničke dokumentacije za projekat izgradnje obilaznice oko Novog Sada, kako je uočio, potpisan sa kompanijom CRBC (China Road and Bridge Corporation).

Dakle, ne samo da se izbegava konkurencija kroz otvoren postupak javnih nabavki, dodaje Novaković, nego se neskriveno favorizuje jedna jedina firma.

Osim toga, gradska vlast je ovom problemu pristupila kao da je reč o rutinskom tehničkom zadatku, primetio je Novaković i predvideio da se pozicijom mosta i saobraćajnim koridorom koji vodi do mosta neće rasteretiti frekventnost saobraćaja, već će se uvećati.

Ukratko, reč je o saobraćajno i ekološki neopravdanom i neodrživom rešenju, ocenio je Novaković i zaključio da je most Novom Sadu potreban, ali da je ponovo struka grubo odstranjena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Novaković: Korupcija pod okriljem države - novi most u Novom Sadu da, ali ovakav most ne

Izvor: Beta, 15.Apr.2021

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković ocenio je danas da je u Memorandumu o izradi planske i tehničke dokumentacije u projektu izgradnje obilaznice oko Novog Sada, primetno puno manjkavosti i profesionalnih nelogičnosti ."Prvo, kao i fruškogorski koridor čija je ugovorena...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.