Novac od NIS-a dovoljan za stabilan kurs

Izvor: RTS, 05.Feb.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novac od NIS-a dovoljan za stabilan kurs

Milijardu evra dovoljno za finansiranje budžetskog deficita i otplatu javnog duga, rekao ministar ekonomije Mlađan Dinkić. Novac od privatizacije NIS-a dovoljan za stabilnost dinara u narednom periodu.

U budžetu će biti dovoljno novca i za finansiranje deficita budžeta i za otplatu javnog duga, zahvaljujući tome što je stiglo 400 miliona evra od privatizacije NIS-a, a taj novac uticaće i na stabilizaciju kursa dinara, izjavio je potpredsednik Vlade i ministar ekonomije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mlađan Dinkić.

Dinkić je ukazao da je bilo potrebno milijardu evra da se izfinansira i deficit budžeta i otplata javnog duga.

Osim pristiglih 400 miliona evra, 300 miliona je preneto iz prošle godine, a još 300 miliona stići će iz kreditnih aranžmana sa Evropskom investicionom i Svetskom bankom, precizirao je Dinkić.

Ministar je istakao i da je novac od privatizacije NIS-a sasvim dovoljan za stabilnost kursa u narednom periodu.

U međuvremenu, povlačićemo kredite iz međunarodnih izvora za izgradnju puteva i za RTB Bor, najavio je i objasnio da je finansijska sigurnost obezbeđena čak iako ta sredstva uzmemo u drugoj polovini godine.

"Dinamika je nešto usporena, jer oni koji treba da povuku novac imaju očito lošu organizaciju, nekad nemaju završen glavni projekat za izgradnju puteva, ili nije izvršena eksproprijacija zemljišta, a međunarodna banka neće dozvoliti da se pare povuku dok se to ne završi", ukazao je ministar.

Potpredsednik Vlade Srbije je podsetio da je krajem prošle godine Skupština ratifikovala veliki broj kredita i sada je tehnika dobijanja novca pitanje dana, navodeći primer kredita Svetske banke za RTB Bor od 40 milona dolara, čije povlačenje treba da usledi ovih dana.

Kada je reč o kreditu za obilaznicu oko Beograda koji je odobrila Evropska investiciona banka, preduslov je da se obavi nekoliko eksproprijacija, naveo je Dinkić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.