Izvor: B92, 02.Nov.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novac namenjen Kosovu bez kontrole

Beograd -- Nijedna državna institucija u Srbiji ne kontroliše kako se troši pola milijarde evra, koliko se godišnje izdvaja za Kosovo, piše Blic.

Izvesno je samo da novac odlazi na račune državnih institucija i da se dalje raspoređuje bez ikakvog nadzora. U ministarstvima koja deluju na Kosovu za Blic je rečeno da interne kontrole ili ne postoje ili ne nadziru raspoređivanje novca.

S druge strane, u budžetskoj inspekciji Ministarstva finansija koja bi prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakonu to morala da čini nisu našli vremena ni da odgovore na pitanja novinara lista o kontroli tih sredstava.

I Goran Bogdanović, ministar za Kosovo i Metohiju, priznaje da postoje sumnje u regularnost protoka novca koji se iz budžeta Srbije šalje na Kosovo.

Oni su zato pokrenuli komisije za kontrolu trošenja novca, pre svega u isplati zarada, gde su, sumnja se, nepravilnosti najveće.

"Ako na Kosovo odlazi oko 40 milijardi dinara godišnje, a tamo živi samo 120.000 ljudi, opravdano postoji sumnja u malverzacije. Za sada nemamo relevantne podatke i ne možemo da upiremo prstom, ali i pomisao na količinu novca koji tamo odlazi daje nampravo da sumnjamo. Radimo na prikupljanju tih dokaza i zato očekujem da će i ostala ministarstva koja deluju na Kosovu i Metohiji uvesti instrument kontrole”, kaže Bogdanović.

U prilog sumnjama ide i podatak sa terena. Sagovornik Blica, funkcioner trezora Narodne banke u Gračanici, koji nije želeo da mu se otkrije ime, otkriva da novac často završava na fantomskim računima.

"Nikome više nije jasno zašto budžetska i finansijska inspekcija ćute o kriminalu koji na Kosovu čine direktori javnih i državnih ustanova. O malverzacijama u platnom prometu pismeno sam obavestio guvernera Narodne banke Srbije i premijera Mirka Cvetkovića. Oni na stolu imaju informaciju da se platni promet, posebno prenos novca namenjenog zdravstvenim ustanovama i opštinskim javnim preduzećima za isplatu zarada, obavlja preko nepostojećih žiro-računa. Ekspozitura trezora u Gračanici nema ovlašćenja da kontroliše namenu sredstava”, kaže on.

Posebno je čudno zašto je, kako tvrdi Slobodan Denić, šef Fonda zdravstva filijale u Gračanici, zakonom o platnom prometu data mogućnost da se u slučaju blokade računa vitalnih ustanova isplata ličnih dohodaka, dnevnica i naknada može vršiti preko tuđeg računa.

Uz ovakvo zatiranje puteva novca i nedostatak kontrole na svim nivoima, nije ni čudo zašto uz sumu od 500 miliona evra i dalje ima gladnih na Kosovu i Metohiji.

Prema zvaničnim podacima, tek sedam ili osam odsto ukupnog budžeta koji odlazi na Kosovo šalje Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, dok se većina od ostalih 90 odsto koristi za plate, zarade, dodatke i sredstva koja idu preko drugih ministarstava.

Nije tajna i da najveće sume prolaze kroz ministarstva prosvete, zdravlja...

Iako je Blic pokušao da od ovih institucija dobije podatke o kontroli, odgovori su izostali svuda osim u Ministarstvu zdravlja, gde je rečeno da ne postoje kontrole.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.