Novac kasni, zdravstvo čeka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2011, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novac kasni, zdravstvo čeka

NOVI SAD -

Zbog neredovnih uplata Vojvodini iz republičkog budžeta, deo objekta Zavoda za javno zdravlje u Pančevu nije pušten u rad, gradnja Kamenice 2 kasni, a deo objekta Specijalne bolnice za plućne bolesti u Beloj Crkvi biće otvoren tek početkom sledeće godine, saznaje RTV u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo.

Jedna od ustanova koja takođe čeka svoje novo ruho je i bolnica koju je u Sremskoj Kamenici osnovala škotska bolničarka i doktorka Ketrin Mekfel. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bolnica je radila do 1991, nakon toga do 2007. namenjena je smeštaju izbeglih. Doktor Želimir Mikić koji je, proveo svoj radni vek, kao hirurg ortoped u toj bolnici kaže da je ona zaboravljena.

"Niko o njoj nije brinuo tako da je došlo do teških oštećenja zgrade, useljavali su se narkomani, beskućnici, pokrali su sve - čak su spomen ploče sa zida bolnice ukrali", objašnjava Mikić.

U spomen škotskih bolničarki

Doktor Želimir Mikić je napisao knjigu o Katrin Mekfel, koja je objavljena i u Velikoj Britaniji, u kojoj se između ostalog pominju škotske žene, koje su 1915. došle u zaraćenu Srbiju da pomognu, a neke su izgubile život.

“U njihov spomen je ona podigla ovo trajno obeležje i zato je to bilo veoma bolno za sve one koji to znaju i vide kako ovakav spomenik propada” ističe Mikić.

Čengeri je rekao da bi sledeće godine na spisku prioriteta trebalo da se nađe i bolnica u Sremskoj Kamenici, jer je Katrin Mekfel mnogo doprinela razvoju zdravstvene službe u Vojvodini.

Bolnica je deo Klinike za ortopediju, a Klinički centar Vojvodine u čijoj je nadležnosti, imao bi nove kapacitete za smeštaj pacijenata i hiperbaričnu komoru.

Planovi da engleska bolnica bude obnovljena su preambiciozni, saznaje RTV u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo jer sredstva iz republičkog budžeta u Vojvodinu nisu stizala ravnomerno, što je uticalo i na to da započeti radovi na nekoliko zdravstvenih ustanova ne budu završeni na vreme.

"Razlog teške finansijske situacije uticao je na to da jedan objekat Zavoda za javno zdravlje Pančeva nije pušten u rad. Sremska Kamenica 2 je u uznapredovaloj fazi ali sredstva nisu stizala tom dinamikom iz Republike tako da kasni i taj objekat, a pred predajom je i jedan objekat Specijalne bolnice u Beloj Crkvi". izjavio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.