Novac iz vode i blata

Izvor: Politika, 03.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novac iz vode i blata

Iako je je počela da se gradi prošle godine prva nova banja (SPA) centar u Vrujcima kod Mionice raste kao uskvašeno testo i kada bude u potpunosti završena zauzimaće 50.000 kvadratnih metara

Vrujci – Kad su prošle godine u ovo doba novinari pozvani u Vrujce, kod Mionice, na promociju projekta prvog srpskog SPA-centra, odnosno banje u kojoj u prevenciji i lečenju dominiraju voda, blato i prirodni gasovi, već tada su mnogi sumnjičavo vrteli glavom. Samo oni koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su bolje poznavali doktora biologije Milisava Čutvića, tvorca čuvenog programa "Čigota", znali su da da ovaj ambiciozni i preduzimljivi čovek nema običaj da daje "prazna" obećanja.

Da nisu pogrešili u svojoj tvrdnji najbolje se moglo videti prilikom nedavnog otvaranja dela prve faze budućeg ekskluzivnog banjskog kompleksa. Gostima je već na usluzi 1.000 kvadratnim metara vodene površine u obliku pet bazena, tri otvorena đakuzija, punkt za korišćenje lekovitog blata, četiri mesarnice i salon za negu tela i duše. Sve ovo je smešteno na četiri hektara besprekorno uređenog prostora kroz koji vijuga rečica sa lekovitom vodom iz dve bušotine sa prosečnom godišnjom tepmperaturom od 26 Celzijusovih stepeni. U pročelju ovog kompleksa naziru se i konture budućeg hotela sa četiri zvezdice, odnosno 300 ležajeva i svim ostalim pratećim sadržajima. Planirano je da hotel primi prve goste početkom 2009. godine.

– Sa hotelom i još nekim detaljima završićemo prvu fazu budućeg SPA centra, ili kako ja volim da kažem prve nove banje, čija je predračunska vrednost 5,5 miliona evra. Kada ceo kompleks završimo on će se prostirati na površini od 50.000 kvadratnih metara i u svakom momentu će biti sprema da primi preko 2.000 gostiju uz puni konfor i pružanje svih vrsta velnesa(programa) po modelu najsavremenijih svetskih SPAcentara. Ovo nisu moje maštarije, već realnost jer je kompanija MB-konsalting d. o. o. čiji sam ja direktor našla povoljne linije za finansijsku podršku kako u zemlji tako i inostranstvu – kaže dr Čutović, uz naglašavanje da je projekat podržan i sa sredstvima NIP-a kao i od strane Ministarstva za turizam što smatra jako značajnim zbog kuraženja svih onih koji bi sutra krenuli njegovim putem.

Dr Čutović podseća da je Srbija prebogata lekovitim izvorima kojih ima preko 300 razvrstanih u 80 grupa od kojih 100 ima tople vode. U odnosu na veličinu zemlje i broj stanonika, skoro, da nemamo premca u svetu. Nažalost, dodaje on, taj izvanredan prirodni resurs od kojeg bi mogli da se zarade veliki novci i zaposle ljudi još uvek se ne koristi o čemu svedoči i činjenica da upravo on gradi prvi SPA centar u Srbiji. Primera radi Slovenija je od razlaza sa bivšom Jugoslavijom sagradila 14 centara na bazi prirodnih lekovitih činjenica: vode, blata, gasova i klimata, čiji je godišnji promet 1,5 milijardi evra.

Za razliku od klasičnih, odnosno tradicionalnih banjskih mesta koja imaju ambiciju lečenja i oporavka starijih gostiju SPA centri se oslanjaju na drugačiju poslovnu logiku. Oni prvenstveno nude programe i usluge za prevenciju, održavanje i negu zdravog tela i duha.

Zbog toga oni navikavaju goste da ih posećuju 20 puta u toku godine po dva dana, a ne da im iste dovoze u bolesničkim kolicima sa prosečnim zadržavanjem od mesec dana. SPA centri podjednako su privlačni za goste svih generacija pa su u tom smislu i definisani njihovi sadržaji i programi. Da će se ovaj pelcer nove banje u Vrujcima primiti, najbolje govori podatak, da već sada dnevno u proseku njene usluge koristi 600 gostiju iz svih mesta Srbije.

Budimir Novović

[objavljeno: 03.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.