»Novac USAID-a troše samovoljno«

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Feb.2015, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

»Novac USAID-a troše samovoljno«

Sukob Jusufa Nurkića i Košarkaškog saveza BiH traje još od prošlog ljeta, a nova epizoda stigla je u petak, kada je košarkaš optužio Savez za "nesavjesno i netransparentno trošenje novca USAID-a namijeneno Ligi mladih BiH".

Sve je počelo kada je Nurkić odlučio da napusti pripreme seniorske reprezentacije BiH pravdajući to povredom, a iz Saveza su kazali da je to težak prekršaj. Uslijedile su međusobne optužbe i prepucavanje dvije strane, a iako je u proteklih mjesec-dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << bilo prilično mirno, sukob ne da nije riješen nego je produbljen.

"Tokom nedavnog boravka u BiH pokušao sam stupiti u kontakt s ljudima iz USAID-a, kako bih se dogovorio da moji prijatelji iz Denvera i ja doniramo nagrade najuspješnijima u Ligi mladih (dresove, lopte...). Saznao sam da se sredstva troše samovoljno i netransparentno, jer ne mogu drugačije protumačiti samovolju pojedinaca koji vode takmičenje i koji su bez valjanih kriterija određivali liste klubova za Ligu mladih. Tako je ekipa mog bivšeg trenera, iako prva u kantonalnom takmičenju, naknadno izostavljena iz pionirske lige, mada je prvobitno bila među učesnicima. Izostavljeno je i još nekoliko drugih ekipa koje su zaslužile plasman u Ligu mladih", piše između ostalog u Nurkićevom pismu upućenom Ambasadi SAD u BiH, u kojem se još dodaje:

"Ako je sve ovo tačno, apeliram da Ambasada SAD i USAID, koji finansiraju takmičenje, kontrolišu trošenje novca i spriječe da se takve stvari dešavaju. Posebno me razočaralo kada sam čuo da liga nije besplatna, kao što reklamiraju pojedinci iz KS BiH. I pored toga što su obezbijeđena sredstva za putne troškove i sudije, ekipe su dužne osigurti dvorane i uz to još platiti 1.000 KM kotizacije. Stoga sumnjam da se novcem koji vi izdvajate uopšte finansira liga, nego da ga grupa ljudi koristi u sasvim druge svrhe."

Harun Mahmutović, generalni sekretar KS BiH, bio je ogorčen nakon što je pročitao Nurkićevo pismo i kaže da ga je "posebno pogodilo, jer su u pismu iznesene neistine u vezi s Ligom mladih, na koju je izuzetno ponosan".

"USAID pokriva polovinu troškova Lige mladih, u kojoj igraju klubovi iz cijele BiH u uzrastu do 14, 16, 18 i 20 godina, u obje konkurencije. Iz USAID-a su pristali na ovaj projekat upravio s ciljem da u njemu učestvuju i klubovi i lokalne zajednice. To su ogromni troškovi, prošle godine su iznosili oko 350.000 KM. USAID je obezbijedio sredstva za prevoz i sudije, dok je na klubovima i Savezu da osiguraju dvorane i ostalo što je neophodno za ligu. Sve obaveze klubova za 22 utakmice po cijeloj BiH i završni turnir iznose 1.000 KM, koliko je kotizacija, i više nemaju ni marku troška. Mislim da u Evropi ne postoji takva liga za mlađe uzraste", kaže Mahumtović.

"Menadžer poslao pismo"

Mahmutović kaže da mu nije jasno šta Nurkić želi da postigne.

"Ne znam više šta da kažem i kako da pametno zborim kada je Jusuf Nurkić u pitanju. Nije mi jasno šta čovjek želi? Mada, mislim da je ovo pismo u stvari napisao njegov menadžer Enes Trnovčević. Izgleda da se Trnovčeviću baš ne sviđa to što ne može više tako lako odvoditi našu talentovanu djecu i na njima zarađivati novac", kaže generalni sekretar KS BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.