Nova vlada, nova obećanja

Izvor: RTS, 21.Nov.2011, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova vlada, nova obećanja

Španski premijer Mariano Rahoj obećava da će glavni ciljevi nove vlade biti borba sa nezaposlenošću i deficitom. Bez obzira na obećanje, vrednost španskih akcija na berzama pala, a kamate na obveznice ponovo porasle.

Posle sedmogodišnje vladavine socijalista, neslavno okončane rekordnom nezaposlenošću od 22 odsto i ogromnim javnim dugom, novu špansku vladu formiraće konzervativna narodna stranka.

Novi premijer Marijano Rahoj poručuje sunarodnicima da zemlju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << očekuju teški trenuci, ali je uveren da će se Španija, kako kaže, vratiti tako gde joj je mesto - na čelo Evrope.

"Ja neću imati drugih neprijatelja osim nezaposlenosti, deficita, prevelikog duga, ekonomske stagnacije i ostalog što drži Španiju u teškoj situaciji", istakao je Rahoj.

Rahoj preuzima kormilo u trenutku kada su kamate na španski dug rekordnih sedam odsto i kada Evropska centralna banka spasava Španiju od bankrotstva kupujući njene obveznice.

Narodna partija je najavila smanjenje budžetskog deficita na 4,4 odsto, što znači da će se smanjiti izdaci za mnoge javne usluge na koje su Španci navikli.

Vlada španskih socijalista peta je žrtva krize u evrozoni, a iz Brisela upozoravaju da je pred novim vlastima dug i težak put.

Predsednik Evrogrupe Žan-Klod Junker je, sa žaljenjem, istakao da pobeda konzervativaca nije umirila tržišta.

"Promena vlade ne znači i nestanak problema. Sada je na novoj grčkoj, italijanskoj i španskoj vladi da preduzmu uverljive korake na smirivanju ove situacije i konsolidaciji tržišta", rekao je Junker.

Analitičari kažu da je dobro što će Španija imati stabilnu vladu sa mandatom za promene, mada će ona biti suočena sa socijalnim problemima.

Posebno se strahuje od protesta, ukoliko se smanje rashodi za zdravstvo i obrazovanje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kriza obara evropske vlade

Izvor: Politika, 21.Nov.2011

Poljuljani temelji zone evra, kaže komesar EU Oli Ren. Mađarska zatražila pomoć MMF-a i Evropske komisije..Prema izveštajima agencija..Brisel, Madrid – Dužnička kriza zone evra udarila je juče ponovo u srce Evrope uprkos ubedljivoj pobedi španskih konzervativaca posvećenih oštrim merama...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.