Nova vlada: Na pomolu kompromis?

Izvor: B92, 19.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova vlada: Na pomolu kompromis?

Novi stanari do kraja marta?

Beograd -- Prema izvorima B92, jedna od ponuda za formiranje vlade je da se svaka stranka odrekne jednog od, za njih, najvažnijih resora.

Pregovori o formiranju nove vlade nastavljaju se sutra u sedištu stranke G17 plus. U njima bi trebalo da učestvuju predstavnici DS-a i koalicije koju vodi Vojislav Koštunica. Prema izvorima B92, jedna od ponuda u nezvaničnim pregovorima je da se svaka stranka odrekne jednog od, za njih, najvažnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << resora.

Kako saznaje B92, Mlađan Dinkić zatražiće od Borisa Tadića da uskoro imenuje mandatara bez obzira na to da li će biti usaglašen šesti ili nulti princip. Naredne dve nedelje, prema Dinkićevom mišljenju, ključne su za formiranje nove vlade ili treba da se ide na nove izbore.

Ovaj sastanak trebalo bi da bude prvi na kome će se razgovarati o personalnim rešenjima. Jedna od ponuda u nezvaničnim pregovorima među strankama je da se svaka odrekne jednog od, za njih, najvažnijih resora.

Tako bi DS trebalo da se odrekne mesta premijera planiranog za Božidara Đelića, DSS ministra policije, koji su želeli za Jočica, a G17 - mesta ministra finansija, na kojem je trebalo da se nađe lider te stranke Mlađan Dinkić.

Suzana Grubješić iz G17 plus tvrdi da je njena stranka spremna za takvu opciju: "Ne bih to nazvala žrtvama, to se zove kompromis i bitno je da ti kompromisi ne budu truli", kaže ona.

"Svaka strana u pregovorima je spremna da se odrekne nečega, da bi se došlo do dogovora. Očekujem da na sutrašnjem sastanku vidimo kompromis i dogovor. Niko nije zakucao svoju poziciju", navodi ona.

Međutim, portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović nije želeo da se izjasni o tome čega je ta stranka spremna da se odrekne da bi se formirala nova vlada.

"O tim žrtvovanjima ili odricanjima nije se razgovaralo jer prvo treba da se dogovore svi principi rada vlade, pa tek onda da se priča o tome, tako da je pitanje preuranjeno", kazao je Andreja Mladenović.

Demokratska stranka zatražiće sutra u razgovorima o novoj vladi da se podrobno utvrdi ostvarivanje i sprovođenje pet principa o kojima je već postignut konsenzus, izjavila je danas predstranvik DS-a Jelena Marković.

"Od načelnih principa hoćemo da idemo na konkretizaciju njihovog ostvarivanja, i kada to bude dogovoreno, sledeći korak je ozbiljna debata oko ustrojstva buduće vlade, broja ministarstava i njihovog delokruga, a treći korak bi bila personalna rešenja za buduće pozicije u vladi", rekla je Markovićeva.

Kako B92 saznaje, ukoliko ovaj sastanak u sedištu stranke G17 plus bude doveo do konačnog dogovora o principima rada buduće vlade, lideri stranaka bi trebalo da se, nakon toga, sastanu i finaliziraju dogovor o formiranju nove vlade.

Do kraja marta

Kandidat Demokratske stranke za mesto premijera Božidar Đelić najavio je da će ta stranka na sutrašnjem nastavku pregovora s koalicijom DSS-NS i G17 plus insistirati na tome da je neohodno da Srbija dobije novu vladu do kraja marta.

Đelić je, gostujući u Utisku nedelje na TV B92, rekao i da je do odugovlačenja oko formiranja vlade došlo zbog toga što potencijalni koalicioni partneri nisu razumeli stavove i principe za rad vlade koje je promovisao DS.

"Očekujem, počevši od ove nedelje, mnogo konstruktivniji pristup naših partnera. Svi vidimo da vreme teče, mislim da je ovaj posao trebalo da završimo za mesec dana, to je dovoljno, ali ćemo pokušati da završimo taj posao do kraja marta", kaže Đelić.

Bivši premijer Srbije Zoran Živković ocenio je da je glavni problem u formiranju Vlade to što su političke stranke zaboravile šta im je posao. Živković je naveo i da je prva stvar oko koje se treba dogovoriti plan Vlade.

"Mislim da najveći broj građana Srbije ne interesuje to što je tema poslednja dva meseca. Političari i neki novinari principima nazivaju ono što je u stvari pijačno dogovaranje. Princip podele odgovornosti je, u stvari, princip kako da Vojislav Koštunica doživotno bude na nekoj funkciji", kaže Živković.

Prethodno je predsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio da bi bilo logično da predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić najkasnije do kraja marta ponudi mandat kandidatu za kog je stekao uverenje da može da obezbedi većinu u parlamentu.

Dinkić je na Glavnom odboru svoje stranke rekao da se, ako se u naredne dve nedelje stranke tzv. demokratskog bloka ne dogovore, nikada neće ni dogovoriti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.