Nova uloga tužilaštva

Izvor: RTS, 16.Jan.2012, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova uloga tužilaštva

Tužilaštva za organizovani kriminal i ratne zločine u Srbiji od danas sama odlučuju o pokretanju istraga i brinu se o prikupljanju dokaza protiv osumnjičenih. Umesto izvođenja dokaza, sudije će voditi računa o zaštiti sloboda i prava osumnjičenih.

Pokretanje istrage i prikupljanje dokaza protiv osumnjičenih od danas je u nadležnosti Tužilaštva za organizovani kriminal i ratne zločine. 

Tužioci će biti zaduženi za prikupljanje dokaza, a sudije će brinuti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o zaštiti sloboda i prava osumnjičenih, odlučivaće o određivanju pritvora, a imaće mogućnost i da narede tužiocu da pribavi određene dokaze koje traži odbrana. Od samog početka istrage tužilaštvo će sarađivati s policijom.

Državni sekretar Minstrastva pravde Slobodan Homen kaže da se vrlo značajna novina tog zakonika odnosi na borbu protiv korupcije.

"Kada predmet dobije broj u policiji, taj broj mora da bude identičan broju u tužbi. Drugim rečima, imaćete dve instuitucije koje kontrolišu jedna drugu. Neće moći često da se čuje da je predmet završio u fioci, bilo u policiji ili tužilaštvu", objašnjava Homen.

Još jedna od novina biće pripremno ročište, gde se tužilac i sudija izjašnjavaju koje dokaze treba izvesti. Oni odlučuju koje su činjenice za njih sporne, a koje nisu.

Nesporne činjenice neće biti predmet dokazivanja. Osim sudova i Tužilaštava za organizovani kriminal i ratne zločine, ostala tužilaštva i sudovi novi Zakonik će primenjivati od sledeće godine.

"Samo za uvođenje tužilačke istrage u ta dva posebna odeljenja, Srbija će izdvojiti 3 miliona evra. Potrebno je izdvojiti veća sredstva da bi se ta pocedura uvela u celoj zemlji i zato je neophodno da prođe određeni vremenski period", napominje Homen.

Umesto dosadašnjeg naziva svedok- saradnik, zakonodavac pravi razliku između okrivljenog i osuđenog svedoka saradnika. Osuđeni, koji su poslati na izdržavanje kazne, moći će da zaključe sporazum sa tužiocem i tako izdejstvuju blažu kaznu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tužioci vode istražne postupke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2012

NOVI SAD -..Tužilaštvo za organizovani kriminal i Tužilaštvo za ratne zločine od danas počinju da vode istražne postupke. Po odredbama novog Zakonika o krivičnom postupku oni preuzimaju vođenje istraga od istražnih sudija koje sada postaju sudije za prethodni postupak. Ostala tužilaštva će...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.