Nova tužba protiv Miladina Kovačevića

Izvor: RTS, 12.Maj.2009, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova tužba protiv Miladina Kovačevića

Nezadovoljni odštetom koju je Srbija platila, porodica Brajana Štajnhauera podnela višemilionsku tužbu zbog štete koju je Miladin Kovačević naneo kolegi. Tuženi i ostali učesnici tuče, menadžeri i vlasnici klubova.

Ne postoji pravni osnov da se prema Miladinu Kovačeviću pokrene postupak za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete, jer je to pitanje rešeno međudržavnim sporazumom između Srbije i SAD, rekao je, u izjavi za agenciju Tanjug, branilac Miladina Kovačeviča >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Borivoje Borović.

Borović je objasnio da je međudržavnim sporazumom, porodici Štajnhauer isplaćena novčana naknada i da su SAD praktično ustupile predmet Srbiji.

"Mi nikakvu tužbu iz SAD nismo dobili, a i ako bi ona stigla, uputili bismo prigovor presuđene stvari. Ako je porodica nezadovoljna sporazumom koji je njihova država potpisala, onda mogu da tuže ljude u Americi", rekao je Borović.

Američki student Brajan Štajnhauer, koga je u baru Univerziteta u Bingemtonu u Njujorku pretukao Miladin Kovačević, izjavio je 22. aprila, prilikom prvog pojavljivanja u javnosti, da se ne seća napada.

Mladić, koji je posle napada neko vreme bio u komi, opisao je sebe kao "normalnog dečka koji se našao u lošoj situaciji, ali je zadržao pozitivan stav".

Štajnhauer je tada sporim i isprekidanim glasom na konferenciji za novinare u njujorškoj bolnici "Maunt Sinaj", okružen porodicom i doktorima, rekao da nije "pun mržnje".

Porodica Brajana Štajnhauera nije se zadovoljila nadoknadom od 900.000 dolara koju je Srbija platila da bi donekle izgladila zategnute odnose sa Amerikom zbog propusta srpskih konzularnih predstavnika koji su Miladinu Kovačeviću, koji je u junu prošle godine pretukao 22-godišnjeg Brajana, omogućili napuštanje teritorije SAD.

Beogradske "Večernje novosti" pišu da su ubrzo, nakon uplate iz Beograda, Štajnhauerovi podneli tužbu Okružnom sudu u Njujorku, koji je najviša instanca u sudskom postupku, za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete nanesene ne samo povređenom Brajanu, već i njegovom ocu Ričardu i majci Marleni.

Svo troje potpisali su tužbu, u kojoj na deset strana traže odštetu, najpre za Brajanove teške povrede, a potom za njegovu "doživotnu sprečenost za puno radno angažovanje", troškove lečenja i duševni potres.

Tužioci Štajnhauera navode da su i roditelji studenta pretrpeli ogroman duševni teret "najvišeg intenziteta", zbog teškog sinovljevog stanja.

Poznavaoci američkog materijalnog prava ukazuju da bi šteta koju bi tuženi morali da nadoknade, ukoliko bi sud prihvatio tužbu u celini, bila - ogromna.

I, svakako, u višemilionskom dolarskom iznosu, mada se Štajnhauerovi još nisu izjasnili koliko traže za "visoki intenzitet povreda i potresa".

Za telesne i duševne povrede nanesene Brajanu, troškove lečenja i pretrpljeni strah Štajnhauerovi ne terete samo Kovačevića, već i druge učesnike u tuči: Sanela Softića i Edina Xubura, Kovačevićeve poznanike, ali i klubove, odnosno njihove vlasnike i menadžere, u kojima je točeno piće Kovačeviću.

Porodica Štajnhauer, pozivajući se na američki krivični zakon, po kome je točenje alkohola maloletnicima strogo kažnjivo, smatraju klubove i njihove predstavnike odgovornim, jer su alkoholno piće dali Kovačeviću koji je u vreme incidenta imao 21 godinu, a po američkom zakonu bio je maloletnik.

"Novosti" navode da upućeni u međunarodno privatno pravo kažu da se šteta za nadoknadu nadoknađuje tamo gde je i nastala.

Stiče se utisak da se američko pravosuđe praktično saglasilo da se Kovačeviću sudi u Beogradu, a da to nije klasično ustupanje predmeta, jer Kovačeviću u SAD nije ukinuta poternica za prestup nepoštovanje suda.

Iz izvora bliskih advokatskom timu Rošman iz Njujorka, koji zastupa Štajnhauerove, "Novosti" saznaju da je Kovačevićima u Kuli, na njihovu kućnu adresu, optužnica već dostavljena.

Vlada Srbije nema veze sa građanskom parnicom

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen tvrdi da Vlada Srbije nema nikakve veze sa novom parnicom porodice Štajnhauer protiv Kovačevića.

"U ovom slučaju u pitanju je građanska parnica za naknadu štete protiv američkih barova i restorana u kojima se toči piće i koja nema nikakve veze sa krivičnim postupkom protiv Miladina Kovačevića. Kovačeviću će se suditi u Srbiji u krivičnom postupku na osnovu odluke okružnog tužioca iz Njujorka", rekao je Homen u izjavi za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, postupak koji je u vezi sa građanskom parnicom nema nikakve veze sa Republikom Srbijom jer Vlada Srbije nije i ne može biti ničiji advokat.

"Republika Srbija je zbog kršenja Bečke konvencije od strane konzula i vicekonzula platila iznos od 900.000 dolara porodici Štajhauer, na izričit zahtev Vlade SAD koja nije htela da uzme novac od Republike Srbije već je zahtevala da se naknada štete za kršenje konvencije isplati porodici", objasnio je Homen.

Državni sekretar istakao je da Republika Srbija više nema nikakvih obaveza prema Vladi SAD i da će nastaviti da izgrađuje kvalitetne prijateljske i bilateralne odnose sa Amerikom.

"Najbolji dokaz za to je da su SAD odlučile da upravo za milion dolara vanredno povećaju vojnu pomoć Vojsci Srbije", rekao je Homen.

Kovačević je u SAD bio uhapšen i optužen za nanošenje teških povreda američkom studentu Brajanu Štajnhaueru prošlog juna, ali je posle plaćene kaucije, sa lažnim dokumentima otputovao u Srbiju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.