Nova terapija za osteoporozu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova terapija za osteoporozu

BEOGRAD - Kompanija "Merk Šark end Dohme Idea Ink" saopštila je da je od danas u Srbiji dostupna nova terapija za osteoporozu koja samo u jednoj tableti sadrži potrebne nedeljne količine Vitamina D od 5.600 internacionalnih jedinica i bisfosfonata.

Rezultati i analize kliničkih studija pokazuju da se primenom nove terapije za osteoporozu smanjuje rizik od frakture kuka i ostalih preloma kod postmenopauznih žena sa osteoporozom, navodi se u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Istraživanjem je dokazano da posle tri godine, bisfosfonat jednom nedeljno za 90 odsto smanjuje rizik od nastanka višestrukih preloma kičme kod žena sa prethodnim prelomom, kao i da za 63 odsto smanjuje rizik od preloma kuka kod žena sa ili bez prethodnog preloma.

Osteoporoza pogađa oko 200 miliona žena širom sveta i odgovorna je za 1,5 miliona preloma godišnje.

U poređenju sa drugim bolestima, osteoporoza uzrokuje najviše smrtnih slučajeva 1.500.000, dok od srčanih napada umire 513.000 žena, od moždanog udara 228.000, a od karcinoma dojke 184.300 žena, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.