Nova studija o boji kože RUŠI dosadašnja verovanja

Izvor: Blic, 17.Okt.2017, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova studija o boji kože RUŠI dosadašnja verovanja

Analiza DNK više od 2.000 Afrikanaca pokazuje da boja kože varira već 900.000 godina i da je svetlija pigmentacija prethodila tamnijoj.

Pitanje da li postoje ljudske “rase” i njihova podela zaokupljaju antropologe već oko 200 godina. Iako se takav koncept u nauci danas smatra prevaziđenim, činjenica je da se današnji predstavnici Homo sapijensa razlikuju po boji kože.

Budući da je savremeni čovek potekao iz Afrike, a današnji Afrikanci imaju tamnu kožu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uglavnom se polazi od pretpostavke da je tamna boja kože “starija”. Novo istraživanje naučnika okupljenih oko Sare Tiškof sa Univerziteta Pensilvanije u Filadelfiji, objavljeno u časopisu “Science”, međutim, pokazuje da je sve mnogo složenije nego što se pretpostavljalo.

Čak su i antropogenetičari verovali da je svega nekoliko gena “nadležno” za boju kože: kod Afrikanaca, na primer, gen MC1R, koji im daje taman pigment.

U okviru novog istraživanja Tiškof i njen tim analizirali su kožu više od 2.000 ljudi iz Etiopije, Tanzanije (istočna Afrika) i Bocvane (južna Afrika). Oni su ustanovili velike razlike u boji kože i uzimali su uzorke DNK ispitanika različite etničke pripadnosti.

Pri tom su došli do iznenađujućih rezultata. Otkrili su ukupno osam delova genoma povezanih sa pigmentacijom, koji objašnjavaju oko 30 odsto varijacija. U svakom od osam delova postojala je po jedna varijanta odgovorna za svetliju, odnosno tamniju kožu. Četiri svetlije varijante nastale su pre više od 270.000 godina, dakle, pre nego što se pojavio Homo sapijens, a četiri pre oko 900.000 godina.

Gen OCA2, na primer, koji je odgovoran za boju kože Evropljana, postoji više od 600.000 godina, što opet znači da su te varijante postojale pre podele na savremenog čoveka, denisovca i neandertalca.

Tri naročito tamne varijante boje kože afričkih naroda verovatno su nastale kao varijanta starijih svetlijih oblika, a najstarije otkrivene varijante odgovorne su za svetlu boju kože. Činjenica da pripadnici naroda San (Bušmani) u Bocvani imaju izrazito svetlu kožu, iako se smatraju jednim od najstarijih populacija Homo sapijensa, dobro se uklapa u celu sliku.

Tiškof i njen tim pretpostavljaju i kako je koža postala tamnija. Oni ukazuju na to da šimpanze ispod tamnog krzna imaju svetlu kožu, te da je tamna koža postala korisna tek nakon što su naši preci izgubili krzno i emigrirali iz šume u stepu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.