Izvor: Politika, 12.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova strategija

Stručni tim predsednika opštine negira vladine eksperte BOR – Stručni tim koji je izabrao predsednik borske opštine Branislav Rankić predstavio je u Boru novu strategiju privatizacije Borskog kombinata bakra, koja se veoma razlikuje od one koju je usvojila vlada Srbije i na osnovu koje je raspisan tender. Stručni tim, koji predvodi ekonomista Branko Dragaš, formiran je nakon što su odbornici Bora i Majdanpeka zvanično odbacili strategiju vlade Srbije, a nova strategija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na oko 800 stranica, "dokazuje" kako kapital i imovina borskog kombinata vrede neuporedivo više nego što je procenio međunarodni tim eksperata.

Procenjeno je da borski kombinat raspolaže sa oko devet miliona tona bakra u rudnim rezervama, ili dvostruko više nego što je proizvedeno u minulih sto godina. Nova strategija predviđa da će država raspolagati sa 51 odsto vrednosti kompanije i posedovati kontrolni paket akcija kao i da će akcije dobiti svi zaposleni u borskom kombinatu i da će ih biti i za penzionere kombinata i ostale građane Srbije. Posebno je zanimljivo što nova strategija predviđa da borski kombinat može, od 2007. do 2053. godine da ima čist neto-profit nešto veći od sedam milijardi dolara. Ovo pod uslovom da prosečna cena bakra u ovom periodu bude 3.500 dolara za tonu (sada je veća od osam hiljada dolara).

Rečeno je da će novu strategiju sigurno usvojiti opštinske skupštine Bora i Majdanpeka i sindikati Borskog kombinata bakra do 18. oktobra, a zatim će ona biti upućena i vladi i skupštini Srbije, političkim strankama i medijima. Biće upućen i zvanični zahtev za odlaganje već raspisanog tendera za prodaju borskog kombinata (u celosti) a nova strategija, kako je predviđeno, počela bi da se primenjuje u januaru 2007. godine.

Zanimljivo je takođe da predstavljanju nove strategije nisu prisustvovali predstavnici poslovodstva Borskog kombinata bakra.

--------------------------------------------------------------------------

U skladu sa zakonom

Stručni tim koji je sačinio novu strategiju posebno insistira da je ona u skladu sa Zakonom o privatizaciji (od 7. jula 2001. godine) što, kažu, nije slučaj sa strategijom vlade Srbije. Autori nove strategije navode kako u pomenutom Zakonu piše da "predmet privatizacije ne mogu biti prirodna bogatstva i dobra u opštoj upotrebi, kao i dobra od opšteg interesa..."

Toga se, kažu, vladina strategija ne drži i "gura" našu zemlju u kolonijalne odnose.

S. Todorović

[objavljeno: 12.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.