Nova stranka: Mediji u Vučićevom zatočeništvu

Izvor: Radio 021, 03.Maj.2015, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova stranka: Mediji u Vučićevom zatočeništvu

"Mediji u Srbiji danas se mahom nalaze u zatočeništvu Aleksandra Vučića koji direktnim pritiscima, finansijskim ucenama i podmetanjem besramnih laži umesto informacija preti da trajno obesmisli pravo na slobodu javne reči, a time i uruši javnost u celini", navodi se u saopštenju Nove stranke povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija.

Kako navode iz ove partije, najnoviji izveštaj Fridom hausa tek je jedan u nizu koji svedoči "o zastrašujućem stanju medijskih sloboda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Srbiji".

"Tako, između ostalog, izveštaj navodi da je 'Srbija, kada se radi o slobodi medija, jedna od zemalja koja je zabeležila najveći pad u 2014. u odnosu na godinu pre', te da je 'vlada Aleksandra Vučića pokušavala da ograniči izveštavanje o prošlogodišnjim poplavama i usmerila povećanu neprijateljsku retoriku i uznemiravanje na nezavisne novinare'. Relevantne analize ukazuju i na netransparentnost vlasništva u medijima i njihovog finansiranja, a ekonomska zavisnost direktno ih stavlja u ulogu privatnog servisa političkih i ekonomskih oligarha. Istovremeno, medijska sfera se zagađuje kvazi novinarima, dresiranim za beskrupulozno blaćenje neistomišljenika i vođenje tabloidnih kampanja umesto istinitog i kritičkog izveštavanja", smatraju u ovoj stranci.

Kako navode, aktuelni premijer, "a nekadašnji ministar (protiv) informisanja, ne ustručava se da telefonom poziva i 'preslišava' novinare, viče i besni ukoliko se neko 'drzne' da mu postavi pitanje mimo unapred mu dostavljenog spiska".

"Informacije od javnog značaja se kriju. Okupirani mediji postaju huškačka glasila spremna da se na mig šefa obruše na svakog ko ima hrabrosti da prozbori o onoj pravoj, a ne premijerovoj stvarnosti. Naslovnice štampanih medija postaju optužnice. Dok se cinično tvrdi da cenzure nema, sa programa se uklanjaju najgledanije političke emisije, a nezavisni novinari progone", navodi se u saopštenju Nove stranke.

U uslovima u kojima su novinari zastrašeni, poniženi i ucenjeni, izlišno je, smatraju u Novoj stranci, govoriti o razlici između cenzure i autocenzure.

"Vlast, koja se izdaje za demokratsku, dužna je da omogući uslove za slobodno i odgovorno izveštavanje. U suprotnom, Srbija je na dobrom putu da izgubi prostor građanske slobode koji je teškom mukom osvojila pre 15 godina. Stoga, Nova stranka upozorava da bez slobodnih i odgovornih medija nema ni kritičke javnosti, te poziva sve političke, nevladine organizacije i civilno društvo u celini da stanu u odbranu onoga što je u temelju svakog demokratskog društva", smatraju u ovoj partiji.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Nova stranka: Mediji u zatočeništvu Aleksandra Vučića

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Maj.2015

Nova stranka ocenila je danas, povodom Svetskog dana slobode medija, da se mediji u Srbiji mahom nalaze u zatočeništvu (premijera) Aleksandra Vučića koga ta stranka optužuje za "direktne pritiske, finansijske ucene i podmetanje laži umesto informacija"...Ta stranka navodi da prema najnovijem izveštaju...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.