Nova stranka: Bahata vlast oprala i skinula farbu sa Vozarevog krsta

Izvor: Beta, 22.Nov.2018, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova stranka: Bahata vlast oprala i skinula farbu sa Vozarevog krsta

Opštinski odbor Nove stranke Vračar saopštio je danas da je "primitivnom odlukom" u crvenu boju ofarban Vozarev krst, koji je potom "bahata vlast" oprala i skinula farbu.Javnost se s farbanjem Vozarevog krsta upoznala preko društvenih mreža na kojima je kužila fotografija radnika koji su taj spomenik kulture star 85. godina farbali u crveno."Ovaj gest je proizveo more negativnih komentara ljudi koji su bili zgroženi ovakvim primitivnim gestom vračarske i gradske vlasti, pa su oni brže, jače, bolje odlučili da 'isprave' svoju glupost i danas oprali krst i skinuli farbu", navela je Nova stranka.Dodala je da je farbanje Vozarevog krsta samo jedan u nizu primera uništavanja vračarskih i beogradskih ulica i da aktuelna vlast svakim danom i ovakvim potezima pokazuje svoje neznaje, primitivnost i bahatost.Na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda navodi se da je u martu 1847. godine poznati beogradski knjižar i štampar Gligorije Vozarević podigao na svojoj njivi na Vračaru drveni krst ukrašen ikonama.Dotrajali drveni krst je Beogradska opština obnovila 1933. godine u crvenom veštačkom kamenu i po njemu je ovaj deo prestonice nazvan Crveni krst.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

SIMBOL PO KOM JE NAZVANO CELO NASELJE Odakle Vozarev krst na Vračaru, šta znači i zašto je prefarban U JARKO CRVENO

Izvor: Blic, 22.Nov.2018

Farbanje Vozarevog krsta na Vračaru jarko crvenom bojom izazvalo je lavinu komentara prolaznika, ali i korisnika društvenih mreža. Nekima se novi izgled dopao, drugi imaju brojne zamerke na način rekonstrukcije, ali je mnogima nepoznato i kako je ovo obeležje nastalo, ko ga je podigao i šta predstavlja.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.