Nova stranica u odnosima sa Hrvatskom

Izvor: RTS, 04.Mar.2010, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova stranica u odnosima sa Hrvatskom

Ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević želi da tokom njegovog mandata odnosi Srbije i Hrvatske postanu znatno bolji nego što su u ovom trenutku.

Stanimir Vukićević, ambasador Srbije u Hrvatskoj  rekao je da želi da tokom njegovog mandata odnosi Srbije i Hrvatske postanu znatno bolji nego što su u ovom trenutku.

Tokom razgovora sa predsednikom Odbora za spoljnu politiku Hrvatskog sabora Franom Matušićem, Vukićević je, kako se navodi u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sabora, ocenio da je nedavna poseta parlamentarne grupe prijateljstva iz Srbije Zagrebu, "otvorila novu stranicu u odnosima" dve države.

Naglasio je da se "vidi iskrena želja i spremnost Hrvatske da pomogne Srbiji na njenom putu prema evropskim integracijama".

"Mi to pozdravljamo i želimo dobre odnose s Hrvatskom. Želimo da ova regija u budućnosti postane prepoznatljiva po saradnji, a ne sukobima", rekao je ambasador Srbije.

Istakao je da Srbija iskreno želi da Hrvatska što pre uđe u EU, jer se njenim ulaskom u EU pojačava i evropska perspektiva Srbije.

"Ulaskom obe države u EU, ne prestaje važnost regionalnog delovanja, šta više, biće važno jačati regiju unutar EU", dodao je Vukićević, a navodi se u saopštenju iz Sabora.

On takođe smatra da interes Srbije i Hrvatske treba da bude što stabilnija BiH i njen ulazak u EU. Srpski ambasador je, kako se navodi u saopštenju, naveo da je cilj da BiH postane funkcionalna država, "kojoj se mora garantovati suverenitet i integritet na celoj teritoriji, a tri naroda moraju da prihvate svoju odgovornost za stabilnost države".

Frano Matušić je zadovoljan što je u poslednje vreme pojačana parlamentarna saradnja Hrvatske i Srbije, ocenivši da će skorašnja poseta mešovite grupe saborskih poslanika Skupštini Srbije biti još jedan iskorak prema jačanju odnosa dve države.

Ponovio je da je Hrvatska spremna da pomogne Srbiji na njenom putu u EU, posebno, kako je navedeno u saopštenju, prenošenjem svojih iskustava, kao i svim drugim zemljama u regiji. Istakao je da je saradnja u regiji hrvatski spoljnopolitički interes.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.