Nova šansa za socijalnu inkluziju osuđenika u Pančevu

Izvor: RTS, 03.Jun.2018, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova šansa za socijalnu inkluziju osuđenika u Pančevu

Osuđenici u Pančevu prošli su obuku za sušenje voća i povrća u okviru projekta "Nova šansa za socijalnu inkluziju osuđenika" koja bi trebalo da im poveća šanse za zaposlenje po izlasku iz zatvora. Prekograničnu saradnju ostvarili su Kazneno-popravni zavodi u Pančevu i Temišvaru.
Na zatvorskoj ekonomiji u Pančevu postavljena je moderno opremljena radionica za sušenje i pakovanje voća, povrća >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i začinskog bilja, kupljena preko projekta koji finansira Evropska Unija.

Dvadeset osuđenika prošlo je obuku koja treba da im obezbedi veće šanse za zaposlenje ili zasnivanje sopstvenog biznisa. Oni su prošli teorijsku i praktičnu obuku.
Igor Živojinović kaže da je naučio ceo proces obrade voća i povrća - od pranja i sečenja, do sušenja: "Za sad smo radili luk i jabuke."
"Dobro je da ljudi u zatvoru promene način razmišljanja, da imaju mogućnost za nešto novo", smatra Goran Mihajlović. "Treba da bude više ovakvih projekata."
Goran Roksić pokušaće da uz pomoć podsticajnih sredstava države da kupi manju mašinu za sušenje: "Košta 2000 evra, da nešto pokušam legalno da radim po izlasku iz zatvora."
Projekat u kojem je učestvovao i zatvor u Temišvaru trajao je duže od godinu dana.
U početku je to bio težak projekat, ističe Katalin Olaru, menadžer projekta iz Rumunije, jer ništa nismo znali o sušenju voća i povrća, i mi smo to naučili da radimo. Sve je dobro proteklo i uskoro će biti završna konferencija u Temišvaru."
¤WA5 3484 :Dejan Bakić,upravnik KPZ u Pančevu „Vidi se pored ekonomije novi Kazneno-popravni zavod koji je završen i sva ova oprema i dalja obuka sprovodiće se sa novim osuđenicima."
Off: Nabavljena oprema je vredna preko 200 hiljada evra, omogućava zaokružen proces obrade, a kupljena je od domaćih proizvođača.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.