Nova raketna proba Severne Koreje

Izvor: RTS, 29.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova raketna proba Severne Koreje

Savet bezbednosti razmatra kaznene mere prema Pjongjangu zbog zabrinjavajućih nuklearnih aktivnosti, dok Severna Koreja upozorava da će u slučaju sankcija primeniti odgovarajuće mere odbrane. SAD insistiraju na oštrim sankcijama. Moskva uzdržana.

Nakon što je tokom prošle nedelje izvela podzemnu nuklearnu probu, Severna Koreja gotovo svakodnevno testira rakete kratkog dometa, međutim, kako je saopštio Pentagon, nisu zabeležena značajnija pomeranja trupa Narodne armije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Iako saoptenje SAD da neće slati dodatne trupe u Južnu Koreju ukazuje na smirivanje situacije, to neće uticati na Vašington da odustane od zahteva za oštrim sankcijama protiv režima u Pjongjangu.

Itar-Tas javlja da su SAD jasno stavile do znanja Rusiji da očekuju da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija prihvati rezoluciju koja predviđa sankcije Pjongjangu.

To je poručio sekretar Stejt departmenta Ijan Keli, komentarišući jučerašnju izjavu predstavnika ruskog MIP-a Andreja Nesterenka da nije potrebno primenjivati jezik sankcija, već izraziti uzdržanost i strpljenje.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je, takođe, pre dva dana izjavio da "ne treba kažnjavati samo radi kažnjavanja", već razraditi mere koje bi doprinele režimu neširenja nuklearnog oružja.

SAD takođe očekuju i od Kine da zauzme oštriji stav prema Severnoj Koreji.

Rasprava u SB

U Savetu bezbednosti se raspravlja o mogućim sankcijama zbog nuklearne probe ali se formulisanje predloga očekuje tek iduće nedelje, zbog osetljivosti pitanja i različitih stavova među stalnim članicama SB.

Uobičajene mere koje SB primenjuje protiv režima "odmetničkih država" podrazumevaju zabranu letova, zamrzavanje stranih računa funkcionera zemlje i širenje spiska kompanija koje će pogoditi ista mera, ograničenja na druge vrste bankarskih operacija, kao i širenje ograničenja isporuka teškog i lakog naoružanja Pjongjangu.

Japanski spisak elemenata za rezoluciju predat je ostalim zemljama u sredu uveče, a nakon što nacrt odobri "petorka" stalnih članica UN, on će biti predstavljen i ostalim članicama.

Po rečima izvora RIA Novosti, u nacrtu bi bila i osuda aktivnosti Severne Koreje, zahtev da se ubuduće ne sprovode nuklearne probe i da budu primljeni inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kao i da se vrati šestostranim pregovorima, u kojima učestvuju SAD, Rusija, Kina, Japan i Severna i Južna Koreja.

Nova raketna proba 

Kako navodi južnokorejsko ministarstvo odbrane, Severna Koreja je i danas lansirala pet raketa zemlja-vazduh dometa od 130 kilometara.

Pjongjang je neposredno pre toga upozorio da će preduzeti mere "legitimne odbrane" ako se protiv njega primene sankcije UN zbog toga što je izvela nuklearnu probu.

U međuvremenu, južnokorejske i američke trupe podigle su pripravnost na viši nivo posle saopštenja Severne Koreje da odbacuje sporazum o primirju kojim je, pre više od pet decenija, okončan rat na Korejskom poluostrvu.

Pjongjang je odbacio sporazum i zapretio napadom na Južnu Koreju pošto je Suel podržao ideju Vašingtona za presretanje severnokorejskih brodova, za koje se sumnja da nose materijale za proizvodnju oružja za masovno uništavanje.

"Svaki neprijateljski akt protiv naših brodova smatraćemo udarom na naš suverenitet", izjavio je portparol severnokorejske armije, koja broji 1,2 miliona ljudi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.