Nova rafinerija u Smederevu

Izvor: RTS, 20.Jan.2010, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova rafinerija u Smederevu

Američki "Komiko Oil" jedini je zainteresovan za gradnju rafinerije nafte u Smederevu. U ponedeljak, posle otvaranja ponude, konzorcijum se nada da će dobiti i zvanično zeleno svetlo. Glavni adut otvaranje novih radnih mesta.

Pre godinu dana u javnosti je odjeknula vest da Amerikanci žele da grade rafineriju nafte u Srbiji, u Smederevu. Investivcija je vredna 250 miliona evra. Stručnjaci ocenjuju da bi zemlja tim poslom dobila konkurenciju i u preradi nafte, a najviše bi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << profitirao grad Smederevo. Konkurs koji je grad Smederevo raspisao za taj posao ističe u ponoć.

Parcela za novu rafineriju u smederevskoj industriskoj zoni čeka budućeg investitora.  Dokumetaciju je dostavio američki "Komiko Oil" i do sada je jedini zainteresovan. To se i očekivalo, jer taj konzorcijum sa gradom Smederevom već ima potpisani memorandum o razumevanju za gradnju rafinerije nafte.

Nadaju se da će u ponedeljak, posle otvaranja ponude, dobiti i zvanično zeleno svetlo. Jedan od glavnih aduta im je, kažu, otvaranje novih radnih mesta.

"Želeo bih da napomenem da je naša studija, iza koje odgovorno stojimo, da će samo u toku gradnje biti agažovano 2.200 građevinskih radnika. Naš cilj jeste da se uposli veći deo srpske privrede", rekao je zamenik direktora "Komiko oil" Radomir Radivojević.

Najvažniji segment čitavog posla je studija uticaja na životnu sredinu. Iako u "Komiku" obećavaju najsavremenije svetske ekološke standarde za preradu nafte, u gradskoj vlasti u Smederevu još nema jedinstvenog stava o gradnji rafinerije, zbog čega se kasni sa poslom par meseci. Čeka se i energetska dozvola.

U Ministarstvu energetike potvdili su da su dobili zahtev "Komika".

"Zahtev je razmotren i uočeno je da nedostaju određeni dokumeti u skladu sa pravilnikom o kriterijumima za izdavanje energetske dozvole. U skladu sa Zakonom o energetici zatražena je dopuna tog materijala, i očekuje se da dopuna stigne. Nakon toga će se razmotriti dostavljena dokumentacija i ceo predmet će biti uzet u proceduru", rekla je Snežana Ristić iz Ministarstva energetike.

U "Komiku" očekuju da će brzo dobiti energetsku dozvolu i najavljuju da će, ako sve bude išlo po planu, rafineriju nafte početi da grade u septembru i završiti je za tri godine. Planirano je da Smederevska rafinerija proizvodi derivate i aviogorivo za domaće tržište i izvoz.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.