Nova rafinerija u Pančevu

Izvor: RTS, 31.Okt.2012, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova rafinerija u Pančevu

U Rafineriji nafte Pančevo završeni su svi planirani radovi na modernizaciji fabrike u koju je NIS uložio više od 400 miliona evra. Sutra će u najsavremenijim postrojenjima u regionu početi da se proizvode naftni derivati evro pet kvaliteta, koji će moći i da se izvoze.

završeni su radovi na modernizaciji fabrike u Rafineriji nafte Pančevo. NIS je u prethodne tri godine u izgradnju novog postrojenja uložio više od 400 miliona evra.

Za modernizaciju je bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << angažovano 2.000 ljudi iz najpoznatijih svetskih i domaćih kompanija u oblasti proizvodnje petrohemijske opreme, inženjeringa i izgradnje.

Direktor novih postrojenja Jovan Jović kaže da se pančevačka Rafinerija sada svrstala u red najmodernijih u regionu.

"Ovo mnogo znači i za našu državu, ali i za sve vozače, jer će motorno gorivo u automobilima biti najboljeg kvaliteta, što će značajno uticati i na mnogo lepšu ekološku sliku, jer će se značajno smanjiti zagađenje životne sredine", kaže Jović.

Nova fabrika doprineće povećanju obima prerade nafte do maksimalnog kapaciteta od 4,8 miliona tona godišnje. Na taj način biće zadovoljeno u potpunosti domaće tržište, a zahvaljujući evropskom kvalitetu naftni derivati moći će da se izvoze i u okolne zemlje.

Nov industrijski kompleks omogućiće povećanje proizvodnje i evro dizela sa sadašnjih 230 hiljada tona na milion i po tona godišnje. Zahvaljujući ovom novom postrojenju naftni derivati će se ubuduće obrađivati na mnogo savremeniji način, što će doprineti znatnom smanjenju sadržaja sumpora, merkaptana i drugih opasnih hemijskih supstanci koje negativno utiču na kvalitet goriva, ali i na zdravlje građana.

Direktor Direkcije za zaštitu životne sredine u RNP-u Staniša Brankov napominje da će dva nova postrojenja posebno uticati na zdraviju životnu sredinu.

"To su postrojenja za preradu i regeneraciju sumporne kiseline koja je do sad u našoj zemlji bila opasan otpad i izgradnja novog postrojenja "Klaus", koji dosadašnju konverziju vodonik-sulfata u otpadnom gasu povećava sa 95 na 99,9 odsto", kaže Brankov.

Nove tehnologije u Rafineriji doprineće samo delimičnom rešavanju problema višedecenijskog aerozagađenja Pančeva, jer će se znatno smanjiti emisije štetnih materija, a da bi one u potpunosti nestale, kako kažu, neophodno je što pre obnoviti Azotaru i Petrohemiju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NIS danas pušta u rad modernizovanu rafineriju Pančevo

Izvor: Blic, 01.Nov.2012, 12:12

Naftna industrija Srbije pustiće danas u rad unapređenu rafineriju nafte u Pančevu, u čiju modernizaciju i rekonstrukciju je investirano oko 550 miliona evra. ..Puštanje u rad novog kompeleksa lakog hidrokrekinga i hidroobrade motornih goriva omogućiće da od 2013. godine NIS u Pančevu u potpunosti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.