Nova priznavanja Kosova

Izvor: B92, 20.Feb.2008, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova priznavanja Kosova

Berlin, Seul, Rim, Oslo, London -- Vlade Nemačke, Austrije, Norveške i Letonije priznale su danas jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, s druge strane, uputilo je danas protestne note vladama Letonije i Senegala povodom priznavanja nezavisnosti Kosova. U skladu sa odlukom nemačke vlade, formalno priznanje nezavisnosti i izražavanje spremnosti na uspostavljanje diplomatskih odnosa uslediće u pismu koje će predsednik Nemačke Horst >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Keler uputiti predsedniku Kosova Fatmiru Sejdijuu.

Ovim priznanjem, Nemačka, kako je navedeno, želi da sledi primer SAD, Francuske, Velike Britanije i drugih zemalja koje su već priznale Kosovo.

I vlada susedne Austrije donela je na današnjoj sednici odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Kako je Tanjugu potvrđeno u Ministarstvu inostranih poslova Austrije formalni akt priznavanja Kosova mogao bi uslediti najverovatnije tek u ponedeljak, pošto se predsednik Austrije Hajnc Fišer, koji je sada u Africi, vraća u Beč iduće nedelje.

Britanija imenovala ambasadora

Velika Britanije je danas imenovala Dejvida Blanta za svog ambasadora na Kosovu i Metohiji i time uspostavila diplomatske odnose sa Prištinom samo tri dana pošto je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije.

Blant je radio za britanski Forin ofis od 1978. godine, bio je na čelu britanske kancelarije u Prištini od januara 2006. godine, javio je Rojters.

U skladu s pravnom procedurom, vlada će uputiti zahtev Fišeru da ovlasti šeficu austrijske diplomatije Ursulu Plasnik da vlastima u Prištini pošalje zvaničan dokument o priznavanju.

Austrijski kancelar Alfred Guzenbauer je na konferenciji za novinare rekao da se vlada u Beču takođe odlučila na uspostavljanja diplomatskih odnosa s Kosovom.

Guzenbauer je rekao da je vlada "dosta dugo" razmatrala donošenje odluke o priznavanju Kosova, ocenivši da je za Beč "stabilnost na zapadnom Balkanu od odlučujućeg značaja" i da će ovaj korak doprineti stabilizaciji regiona.

On je izrazio očekivanje da će Srbija, posle jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, prihvatiti ponudu evropske integracije.

Kostarika je prva zemlja koja je priznala Kosovo - vlada te srednjoameričke države odluku o priznanju saopštila je 17. februara, na dan proglašenja nezavisnosti.

Nezavisnost Kosova zvanično su priznali i Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Turska, Albanija, Avganistan, Australija, Senegal i Tajvan.

O reakcijama iz regiona u posebnoj vesti.

Norveška odlučila da prizna nezavisnost Kosova

Norveška je danas odlučila da prizna nezavisnost Kosova.

Norveški ministar spoljnih poslova Jonas Gar Stere naveo je nekoliko razloga za takvu odluku, među kojima je uverenje norveške vlade da postoji mala verovatnoća da bi nastavak pregovora doveo do rešenja kada je u pitanju status Kosova.

Šef norveške diplomatije je rekao da više nije bilo moguće održavati status kvo.

"Postoji potreba za jasnoćom u pogledu budućeg statusa, kako bi Kosovo moglo da se razvije ekonomski i politički", navodi se u saopštenju šefa norveške diplomatije.

Norveška očekuje da se Kosovo razvija kao multietnička i demokratska država u kojoj će se poštovati ljudska prava i red i zakon, istakao je šef norveške diplomatije.

Stere je odluku svoje države da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ocenio kao "veoma tešku" i istakao da Norveška želi da sačuva "bliske veze" sa Srbijom.

Norveško priznanje nezavisnosti Kosova biće naknadno ozvaničeno u kraljevskoj rezoluciji, preneo je norveški list "Aftenposten".

Letonija priznala nezavisnost Kosova

Vlada Letonije priznala je danas nezavisnost Kosova, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova te baltičke zemlje.

U saopštenju se navodi da je proglašenje nezavisnosti Kosova primljeno na znanje i podseća na niz principa koje Kosovo treba da poštuje.

"Principi poput stabilnosti, privrednog rasta, bezbednosti, ljudskih prava, poštovanja manjina, vera i kulturnog nasleđa jesu osnovni elementi na kojima treba graditi buduće Kosovo", ukazuje letonsko ministarstvo.

Turska i zvanično priznala

Specijalni izaslanik turskog ministarstva spoljnih poslova Mehmet Tašer predao je danas predsedniku privremene vlade Kosova Hašimu Tačiju dokument zvaničnog turskog priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, u kome se izražava spremnost za uspostavljanje diplomatskih odnosa.

Tašer, bivši ambasador Turske u Makedoniji, izjavio je da Turska i Kosovo imaju duboke istorijske, kulturne i emotivne veze i da će ta država nastaviti sa pružanjem pomoći Kosovu, preneo je turski dnevnik na engleskom jeziku "Nju Anadolijan".

Tašer je izrazio nadu da će se Kosovo uskoro integrisati u Evropsku uniju i evroatlantske strukture.

Italija sutra o priznanju Kosova

Šef italijanske diplomatije Masimo D'Alema danas je najavio da bi Italija na sutrašnjoj sednici Vlade mogla formalno da prizna Kosovo. Sednica vlade zakazana je za sutra pre podne.

Pre toga D'Alema će o nezavisnosti Kosova govoriti danas popodne pred nadležnim odborima oba doma parlamenta. D'Alema je za italijanski radio danas rekao da je nezavisnost Kosova "neizbežan ishod".

"Kosovo neće moći zauvek da ostane pod međunarodnom upravom, a Kosovari ne žele više da budu pod srpskom dominacijom", dodao je on.

Seul neće žuriti s priznanjem Kosova

Vlada Južne Koreje neće žuriti s priznanjem nezavisnosti Kosova, izjavio je danas šef južnokorejske diplomatije Min Sun Song.

Song je naglasio da zvanični Seul planira da podrobno prouči situaciju u vezi sa tim problemom i načine na koje otcepljenje Kosova može da utiče na različite vidove regionalne bezbednosti, preneo je Itar-tas.

Južna Koreja će tek posle toga biti spremna da iznese svoj stav, dodao je Song.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.