Kosovo priznale još 4 zemlje EU

Izvor: B92, 21.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo priznale još 4 zemlje EU

Beograd, Varšava, Rim, Kišinjev, Kopenhagen, Budimpešta, Karakas -- Nezavisnost Kosova danas su priznale vlade Italije, Danske, Estonije i Luksemburga.

Odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova doneta na sednici kabineta Romana Prodija, prenela je agencija Ansa. Šef diplomatije Masima D'Alema je juče upozorio da Italija treba ili da prizna nezavisnost Kosova ili da povuče svoj kontingent iz Kfora. I Vlada Estonije danas je saopštila da je priznala nezavisnost Kosova, potvrda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o priznanju Kosova stigla je i iz Danske i Luksemburga.

Estonski ministar spoljnih poslova Urmas Paet rekao je da je "Zapadni Balkan, sa aspekta spoljne politike i bezbednosti, jedan od prioritetnih regiona za Estoniju i Evropsku uniju", prenose agencije.

Šef danske diplomatije Per Stig Meler uputiće pismo predsedniku Kosova Fatmiru Sejdijuu i premijeru Hašimu Tačiju, u kojem će ih obavestiti o zvaničnom priznavanju nove države.

Meler je ocenio da je veoma važno da Kosovo radi na stvaranju "demokratske, sekularne i multietničke države", koja će garantovati zaštitu manjina.

Podsetimo, vlade Nemačke, Austrije, Norveške i Letonije priznale su juče nezavisnost Kosova.

Do sada su Kosovo priznali SAD, Velika Britanija, Francuska, Turska, Albanija, Avganistan, Australija, Senegal, Kostarika, kao i Tajvan.

MIP Italije: Rizični delovi Srbije

Ministarstvo inostranih poslova Italije upozorilo je građane Italije da je rizično putovati na jug Srbije i učestvovati u protestima i masovnim okupljanjima u Srbiji. U upozorenju objavljenom se navodi se da se posle jednostranog priznanja Kosova mogu očekivati jake tenzije i podseća se da se danas u Beogradu održava miting na kojem će biti više od milion ljudi.

Italijanima se savetuje da ne putuju na jug Srbije, blizu administrativne linije sa Kosovom, a posebno u područjima Preševa, Bijanovca i Medveđe.

Na sajtu se, takođe, navodi da putovanje na teritoriju Kosova treba izbegavati ukoliko nije neophodno.

Poljska spremna za priznanje

Poljska vlada spremna je da prizna nezavisnost Kosova već na narednoj sednici, saopštili su sinoć poljski zvaničnici, posle razgovora sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom.

U kriznim pitanjima poput Kosova, Poljska će slediti glavni evropski pravac koji kreira većina, rečeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Varšavi.

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski rekao je da bi Poljska bila u prvoj grupi zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova da nisu bile zakazane večerašnje konsultacije premijera i predsednika Poljske o tome kada bi Poljska to mogla da učini.

"Poljska se vratila u glavni tok evropske politike. Učestvujemo u diskusijama u kojima se odlučuje o sudbini Evrope i sveta. Poljska želi da bude aktivna u tim raspravama", rekao je Šikorski.

Havijer Solana razgovarao je o Kosovu i sa poljskim predsednikom Lehom Kačinjskim i premijerom Donaldom Tuskom.

Kosovo i Balkan bili su glavna tema Solaninog susreta sa poljskim predsednikom, pošto je, na zahtev Leha Kačinjskog, Vlada Poljske juče odložila odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova za najmanje nedelju dana.

Predsednik Kačinjski, i najveći deo političke scene, čvrsto su uvereni da Vlada ne bi smela da žuri sa priznanjem nove, jednostrano proglašene države na Balkanu.

Mađarska i Hrvatska će sačekati

Mađarska i Hrvatska će sačekati sa priznanjem jednostrane nezavisnosti Kosova, saopštili su mađarski i hrvatski ministri spoljnih poslova Kinga Genc i Gordan Jandroković, posle današnjeg sastanka u Budimpešti.

"Hrvatska će sačekati da većina drugih zemalja EU prizna nezavisnost Kosova", rekao je šef diplomatije Hrvatske i naveo da Zagreb "pažljivo prati događaje na Kosovu".

Priznanje Kosova neće biti lako za Mađarsku, s obzirom da je Srbija njen neposredan sused i da u Srbiji živi brojna mađarska manjina, ocenila je Kinga Genc.

"Nama je važno je da održimo dobre odnose da Srbijom" rekla je Gencova, i objasnila da "Mađarska zbog toga neće biti među prvim zemljma koje će priznati Kosovo, ali će to učiniti narednih nedelja".

Nezavisnost Kosova je, prema oceni mađarske ministarke, podjednako važna i za Budimpeštu i za Zagreb, budući da je dugoročna stabilnost regiona u interesu i jednih i drugih.

"Češka neće žuriti sa priznavanjem"

Češko ministarstvo spoljnih poslova neće žuriti sa priznavanjem nezavisnosti Kosova i predaće relevantna dokumenta češkoj Vladi kada za to dođe vreme, izjavio je danas šef češke diplomatije Karel Švarcenberg.

Zvanični Prag je zainteresovan za očuvanje dobrih odnosa sa Srbijom i nedavno je preduzeo "određene korake" u tom pravcu u EU, rekao je Švarcenberg na sednici odbora za spoljne poslove donjeg doma parlamenta.

Češka iz tog razloga ne želi da sada "iznenada" promeni svoju politiku, rekao je Švarcenberg.

Šef češke diplomatije je istakao da Prag želi da pomogne Srbiji, koja je jedna od osam prioritetnih država u koje Češka upućuje pomoć za razvoj.

"Kada velika većina država EU prizna Kosovo, ja ću im se pridružiti", rekao je Švarcenberg, ponavljajući stav koji je izneo posle nedavno održanog sastanka Saveta ministara EU u Briselu.

"Moldavija nikada neće priznati"

Moldavija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, izjavio je danas moldavski predsednik Vladimir Voronjin.

"Mislim da nikada nećemo priznati to što se desilo", rekao je Voronjin u Kišinjevu, zamoljen da komentariše jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

Prema njegovim rečima, Moldavija takvu poziciju ne zauzima samo zbog otcepljene regije Pridnjestrovlje.

"Razlog nije samo u tome. Države su se uvek formirale po teritorijalnom principu, a ne po nacionalno-etničkom. Ovo je prvi slučaj kada se tako nešto događa. Takve presedane ne treba da stvara niko u svetu - ni evropska, ni međunarodna zajednica", rekao je moldavski predsednik.

"To preti nepredvidivim posledicama", upozorio je Voronjin i dodao da "istorija civilizacije svedoči da oni koji prelaze preko tih normi, mogu da se suoče sa vrlo lošim posledicama".

Ministarstvo inostranih poslova Pridnjestrovlja je u prekjučerašnjem saopštenju tražilo što skorije priznanje nezavisnosti i istaklo da je proglašenjem i priznanjem Kosova i Metohije stvoren presedan za rešavanje sličnih konflikata.

Venecuela ne priznaje

Predsednik Venecuele Hugo Čavez izjavio je da Venecuela neće priznati nezavisnost Kosova, koja je "nastala pritiskom SAD".

"Mi ne priznajemo nezavisnost Kosova. Mi je osporavamo i ne znam kako države mogu to da prihvate", rekao je Čaves.

Prema njegovim rečima, Venecuela se slaže sa stavom Rusije, Kine i Španije.

"Zabrinjavajuće je što Ujedinjene nacije dozvoljavaju igru SAD", rekao je Čaves.

Predsednik Venecuele je uputio apel da se ne prizna jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i da se pronađu "instrumenti za politički dijalog u UN i Evropskoj uniji".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.