Nova presuda lekarima Decedre u ponedeljak

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jul.2015, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova presuda lekarima "Decedre" u ponedeljak

Prvi osnovni sud u Beogradu zakazao je za ponedeljak, 3. avgust, objavljivanje presude lekarima privatne beogradske klinike "Decedra" koji se terete za nesavesno lečenje Jelice Radović (19) preminule od sepse nakon operacije čukljeva na toj klinici 2006. godine, pošto je danas okončano suđenje.

To će biti druga prvostepena presuda, pošto je prvu kojom su lekari bili osuđeni na kazne zatvora ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi.

I na novu presudu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << stranke će imati pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu.

U završnoj reči na današnjem suđenju Prvo osnovno javno tužilaštvo predložilo je ponovo sudu da optužene lekare oglasi krivim i osudi na zatvorske kazne, imajući u vidu težinu krivičnih dela, postizanje specijalne i generalne prevencije.

Odbrana je s druge strane, ostala na stanovištu da na strani optuženih nije bilo propusta, odnosno krivice za smrt Radovićeve i predložila sudu da izrekne oslobađajuće presude.

U saopštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva se precizira da je kazna od po dve i po godine zatvora predložena za hirurga ortopeda Slavka Tomića i specijaliste anesteziologije Miodraga Stojanovića i Oliveru Jeremić zbog krivičnog dela "teško delo protiv zdravlja ljudi", kao i mera bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti u trajanju ne kraćem od pet godina.

Tužilaštvo je za v.d. direktora klinike „Decedra" Svetlanu Sremčević zbog krivičnog dela "nesavestan rad u službi" predložilo najmanje godinu dana zatvora, takođe uz meru bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti u maksimalnom trajanju od 10 godina, navodi se u saopštenju.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu napominje da je izvedenim dokazima sa sigurnošću utvrđeno da su optuženi izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret, jer je "upravo radnjama propuštanja dužnog činjenja, sa aspekta lekarske etike i dobre medicinske prakse izostala obazrivost prilikom nastanka tegoba kod oštećene nakon postoperativnog toka".

"Takvo ponašanje predstavlja njihovo grubo zanemarivanje lekarske dužnosti i u direktnoj uzročnoj vezi je sa posledicom koja je u konkretnom slučaju i nastupila", navelo je tužilaštvo u saopštenju.

Prvom ukinutom presudom lekari su bili osuđeni na po 15 meseci zatvora, a direktorka klinike na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora s rokom provere od četiri godine.

Jelica Radović je umrla 9. septembra 2006. godine.

Ona je operisana 5. septembra iste godine na klinici Decedra, a njeni roditelji su narednog dana primetili da joj je loše.

Jelica je 8. septembra prebačena u Ginekološko-akušersku kliniku i posle u Urgentni centar, gde su lekari utvrdili da ima sepsu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Nova presuda lekarima "Decedre" u ponedeljak

Izvor: Kurir, 30.Jul.2015

BEOGRAD - Prvi osnovni sud u Beogradu zakazao je za ponedeljak, 3. avgust, objavljivanje presude lekarima privatne beogradske klinike "Decedra" koji se terete za nesavesno lečenje Jelice Radović (19) preminule od sepse nakon operacije čukljeva na toj klinici 2006. godine, pošto je danas okončano...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.