Nova pravila u Vladi

Izvor: RTS, 12.Mar.2011, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova pravila u Vladi

Prema novom zakonu, ministri dužni da zastupaju isključivo stavove Vlade i onda kada nisu saglasni sa njenim odlukama. U Vladi kažu da više neće biti anonimnih izvora, dok UNS smatra da će izmene škoditi novinarima, Vladi i građanima Srbije.

U javnosti su već počele polemike zbog uvođenja novog člana u zakon koji definiše istupanje ministara u javnosti, koji su dužni da zastupaju isključivo stavove Vlade i onda kada nisu saglasni sa njenim odlukama.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Upravnog odbora Društva Srbije za odnose sa javnošću Miloš Đaić kaže da je nepotrebno da se odredbe iz poslovnika koje su do sada važile za sve ministre stavljaju kao rešenja u zakonski predlog, jer ko garantuje da će se sada poštovati.

Ovim potezom, kažu u Društvu za odnose s javnošću, Vlada se zatvara za medije i novinarima otežava posao. Istog stava su i u Udruženju novinara Srbije, gde smatraju da je u interesu građana i Vlade da javnost zna kakvi su odnosi unutar nje.

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajilović kaže da nije dovoljno reći saznajemo iz vladajuće koalicije, jer građanin treba da zna kakve su pobude anonimnog izvora.

"Važno je da se može razgovarati sa ministrima bez navođenja izvora, zato što je važno da novinari znaju što je moguće više o tome kakvi su odnosi u vladi i kako vlada radi. Prema tome ne može sve da bude sa imenom i prezimenom", kaže Smajilovićeva.

Bolja komunikacija u Vladi

U Vladinoj kancelariji za medije tvrde da izmene zakona doprinose boljoj komunikaciji Vlade i njenih službenika sa medijima. Smatraju da kritike onih koji misle da izmene stete radu Vlade nisu osnovane.

Portparol Vlade Srbije Milivoje Mihajlović kaže da je stav da svaki član Vlade i svaki zaposlen u Vladi zastupa politiku vlade prirodan za sve vlade na svetu i za sve korporacije pa i ovu vladu.

"Glavna izmena je u tome da više iz Vlade neće biti anonimnih izvora. Dakle, svi članovi Vlade i svi oni koji su ovlašećeni da daju informacije davaće informacije pod punim imenom i prezimenom i to je odgovornije i prema istini i prema javnosti i prema Vladi", kaže Mihajlović.

Za kršenje tog člana zakona nema sankcija, ali postoji još jedna izmena koja daje ovlašćenje premijeru da smeni ministra i do njegovog razrešenja ovlasti drugog člana Vlade za tu funkciju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.