Nova pravila poslovanja banaka

Izvor: RTS, 06.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova pravila poslovanja banaka

Usvojen set novih pravila čiji je cilj prevazilaženje krize u bankarskom sistemu. Bankama zabranjeno da daju kredite klijentima ili grupi klijenata veće od 25 odsto sopstvenih sredstava, da bi se smanjio rizik od lančanih bankrotstava.

Poslanici Evropskog parlamenta odobrili su u Strazburu set novih pravila, čiji je cilj da se lakše spreče nove krize u bankarskom sektoru.

Odobravajući kompromis koji je prethodno postignut sa državama članicama, poslanici su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odlučili da zabrane bankama da daju kredite klijentima ili grupi klijenata veće od 25 odsto sopstvenih sredstava.

Cilj te odluke jeste da se smanji rizik od lančanih bankrotstava.

Ta suma može da bude prekoračena samo u slučaju kada banke pozamljuju sredstva jedna drugoj, ali i tada do maksimalno 150 miliona evra.

Pored toga, od banaka će biti traženo da zadrže pet odsto kada daju garancije tipa hipotekarnih, kako bi bile primorane da one same zadrže jedan deo rizika koji poslom preuzimaju.

Amandmani koji su predlagali da "prag" bude 10, 15 i 20 odsto, odbijeni su. Posebno je Velika Britanija bila protiv predloga o visokim stopama za garancije.

Kompromis koji je postignut sa 27 država članica Evropske unije i danas odobren, obavezuje Evropsku komisiju da do 31. decembra podnese predlog o povećanju stope.

Poslanici EP danas su usvojili i odluku o osnivanju grupe za nadzor, koju će činiti predstavnici nacionalnih vlasti članica, kako bi se olakšala njihova međusobna saradnja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.